numerology compatibility numbers for marriage numerology number compatibility calculator astrological sign chart compatibility name numerology compatibility test press numerology compatibility horoscope match for marriage software name love compatibility numerology

 

немски войници на границата с Полша

1939

     
  20 януари Валтер Функ става президент на Райхсбанката.
  15 март

Президентът на Чехословакия Емил Хаха е принуден да иска "закрила" от Хитлер. Нахлуване на германски войски в Чехия след подписване на договора за създаване на райхспротектората Бохемия и Моравия от чехословашкия президент Хаха и външния министър Швалковски. Разоръжаване на чешката армия.

  16 март Включване на Бохемия и Моравия в Германския райх. дипломатически_завоевания
  23 март Окупация на Мемел от германците.
  26 март

Полша отхвърля германското предложение (от 24 октомври 1938 г. и 21 март 1939 г.) да върне Данциг на Райха, да обезпечи екстериториален автомобилен и жп път и да даде дългогодишна гаранция за германско-полската граница.

  28 март Генерал Франциско Франко окупира Мадрид.
  31 март Англо-френска гаранция за Полша.
  7 април Италия завзема Албания.
  15 април

Апел на президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт към Хитлер да почита независимостта на европейските нации.

  28 април Отговор на Хитлер към Рузвелт в дълга реч пред райхстага.
  22 май "Пакт на стоманата": военен съюз между Германия и Италия.
  23 май Хитлер информира генералите си, че войната с Полша е "неизбежна".
  31 май - 7 юни Германците водят преговори за ненападение с Естония, Латвия и Дания.
  4 юли На немските евреи е отнето правото да заемат държавни длъжности.
  21 юли Адолф Айхман става директор на централата за еврейска емиграция в Прага.
  23 август

Пакт за ненападение (Рибентроп-Молотов или още Хитлер-Сталин) между Германия и Съветския съюз, подписан в Москва, с таен Допълнителен протокол за подялба на Полша.

  24 август Апел за мир на папа Пий XII.
  25 август Апел на Рузвелт към Хитлер.
  25 август Договор между Великобритания и Полша.
  26 август Апел на Даладие към Хитлер.
  31 август Полша обявява готовност за преговори.
  1 септември

В 04.45 ч., без да бъде обявена война, германски войски (57 дивизии, от които 6 танкови, 8 моторизирани, 2500 танк, 2000 самолети) нахлуват в Полша. Започва Втората световна война. В 10 ч. в реч пред Райхстага в Берлин Хитлер обявява война на Полша. Германските войски започват сражения в приграничния район, които завършват на 3 септември. Правителството на Полша се обръща към правителствата на Великобритания и Франция с официална молба за помощ. В Великобритания е обявена обща мобилизация. Във Франция е обявена обща мобилизация и е въведено извънредно положение. В 21.30 ч. правителствата на Великобритания и Франция предават ноти на германското правителство с искане да изтегли войските си от полска територия, след което да започнат преговори за уреждане на конфликта. SD започва дейност в Полша. Забрана на евреите в Райха да напускат домовете си след 20.00 часа през зимата и след 21.00 часа през лятото. Британия и Франция, вместо незабавно да обявят война разчитат на Мусолини, който е предложил международна конференция, която да ревизира Версайската система. Във Франция е обявена обща мобилизация.

  2 септември
Луфтвафе напада Варшава. Германски войски превземат прохода Яблунка в планината Татра. Боевете продължават за стратегическия остров Вестерлпате в устието на река Висла (Вистула). Сериозна атака е направена от 60 пикиращи бомбардировачи “Щука” от II и III Stukageschwader Имелман, насочена срещу островния гарнизон. Въздушната атака не е последвана директно от германска атака по земя и поляците имат възможност да организират защитата си. Луфтвафе бомбардира железопътна гара в Коло. Загиват 111 души. Чембърлейн дава ултиматум на Хитлер да изтегли войските си от Полша или Англия ще обяви война.
  3 септември
Великобритания, Австралия, Индия, Нова Зеландия и Франция обявяват война на Германия. 55 полски селяни са разстреляни в Трусколаси от нацистите. Великобритания изпраща експедиционни войски във Франция. Лайнерът "Атения" е потопен от подводница U-30 близо до Ирландия. 112 пасажери загиват.
  4 септември
Варшава е обсадена от немската армия. Германската 3та армия и 4та армия установяват отново земната връзка между Източна Прусия и Райха, която е прекъсната през 1919 г. като резултат от Версайския договор. Германски войски пресичат река Пилица в южна Полша. Германските успехи в Полша започват да понижават бойния дух на полските армии, които се оказват изолирани една от друга. В Бидгош хиляди поляци са разстреляни. RAF атакува германски военни кораби, разположени на брега на Хелголанд.
  5 септември
Под неспирен натиск от Вермахта, полската армия се оттегля зад река Висла, но германски войски превземат предмостията на отсрещния бряг. Френски войски започват ограничена офанзива към Заарбрюкен.
  6 септември
Германските войски напредват през Полша и превземат бившият германски индустриален район на Долна Силезия. Южна Африка обявява война на Германия, Египет скъсва отношения с Германия.
  7 септември
Френски войски преминават германската граница при "Saar-front". Полските войски се опитват да удържат линията на река Нарев, но се провалят. Краков се предава на германците. 10-та германска армия се приближава към Варшава. Дълбоката дефанзивна линия “А” е подготвена от поляците на река Буг и техните разбити армии започват да се оттеглят към тази линия.
  8 септември
След тежки морски бомбардировки и едноседмични битки гернизонът във Вестерплате се предава. Полското правителство напуска Варшава, докато силите му, обкръжени в Радом се изправят пред безнадеждна ситуация.
  9 септември
4-та армия (фон Клуге) превзема Лодз и Радом, а 4-та танкова дивизия достига покрайнините на Варшава. Следващите пробиви в предградията на Варшава от 4-та танкова дивизия са отблъснати от защитниците на града.
  10 септември
Германските войски извършват пробив при Кутно и Сандомир и достигат Висла.
  11 септември

Обявено е официално пристигането на първите британски войници във Франция.

  12 септември
Битката при Висла пламва близо до Кутно, последното важно сражение от Полската кампания. Луфтвафе бомбардира Krzemieniec. Първи Върховен Англо-френски военен съвет се свиква под ръководството на Чембърлейн и Даладие.
  13 септември 60 000 полски войници, които са обкръжени в Радомския “чувал” се предават.
  15 септември
Гдиня е превзета от германските сили. Опитът за пробив на обкръжените полски войници в Кутно се проваля.
  16 септември Британия започва конвоиране на търговския флот. Британският самолетоносач "Карайджес" – 22 500 тона, е потопен от германската подводница U-29.
  17 септември
Кутно и Брест-Литовск са превзети от германските войски. Червената армия напада Полша от изток с претекст, че “защитава населението на Полша, Белорусия и Украйна”. Полското правителство търси убежище в Румъния, където е интернирано. Полските ВВС отбелязват последните си въздушни успехи в битката за Полша като свалят един “Dornier” и съветски изтребител.
  18 септември Вермахтът и Червената армия правят двоен парад в Брест-Литовск.
  19 септември СССР и Германия се срещат в Брест-Литовск.
  20 септември
Германските войски в източна Полша се оттеглят към линията, договорена според германско-съветския договор. Червената армия се придвижва зад тях и окупира бившите съветски територии. Полските войски в Гродно успяват да убият 800 съветски войници и да унищожат 10 танка докато защитават града.
  21 септември
Райнхард Хайдрих представя плановете си за гета в Полша. 60 000 поляци, всички останки от южната полска армия се предават в Замож и Томажов.
  22 септември
В сраженията за Варшава загива генерал-полковник Вернер фон Фрич, бивш началник на OKH. Германия и СССР се договарят за разделянето на Полша. 217 000 полски войници, които се бият срещу Червената армия се предават в Лвов. НКВД започва да разстрелва хиляди полски офицери или да ги депортира в Русия, където са екзекутирани година по-късно в Катинската гора, близо до Смоленск. Полски полк облъсва атаката на 40 съветски танка и пехота в битката при Kodziowce. Съветските загуби възлизат на стотици убити и 20 унищожени танка.
  23 септември Забрана на евреите в Райха да притежават радиоприемници.
  24 септември
Начало на бомбардирането на Варшава със 1150 бомбардировача. Специални германски части разстрелват 800 полски интелектуалци и водачи в Бидгош. В Германия е въведена купонна система
  25 септември
Варшава отново е бомбардирана от 400 германски самолета. Жертвите в града от началото на войната са 40 000. Размяна на изстрели с тежка артилерия на Западния фронт.
  26 септември
Във Варшава е формирана Полска Народна Армия (Армия Крайова).
  27 септември
Варшава пада. Близо до Grabowiec, 150 полски полицаи, 4 подофицера и 6 офицера и около 5000 взети затворника са екзекутирани от руснаците. Полското правителство в изгнание се установява в Париж.
  28 септември Германо-съветски договор за границите и договор за дружба.
  29 септември
Полша се предава, освобождавайки от задълженията им 35 000 войника, които защитават крепостта Модлин.
  1 октомври
Германските войски влизат в опустошена Варшава. Полският гарнизон на полуостров Хел се предава след безспирните германски атаки.
  2 октомври
Първите поляци са затворени в затвора “Павяк” във Варшава. Около 100 000 ще бъдат подложени на разпити там, от които 37,000 ще бъдат екзекутирани, а 60 000 изпратени в концентрационни лагери.
  5 октомври
Хитлер влиза триумфално във Варшава. СССР принуждава Латвия да подпише договор, който позволява на Военноморските му сили да установят бази в Балтийски пристанища.
  6 октомври

Хитлер предлага мир на Великобритания и Франция. Южноафриканският съюз (на 10 октомври 1939 г. и Канада) обявява война на Райха. Хитлер обявява изолация на евреите. Последните полски войски се предават. Загуби на Полша: 700 000 пленени от Германия. 200 000 от руснаците и голяма част от тях са убити. Германия губи около 10 000, а СССР няколкостотин. В реч пред Райхстага Хитлер обявява победния завършек на Полската кампания и приканва Англия и Франция да спрат военните действия и да се споразумеят с Германия. Това е отхвърлено и от британското, и от френското правителство.

  7 октомври

Химлер е назначен за райхскомисар за консолидацията на немската националност.

  8 октомври SS част разстрелва 20 поляци в еврейско гробище в Swiecie.
  9 октомври
Хитлер издава заповеди относно нахлуването във Франция, Белгия и Холандия. Този пръв план, насочен към германската армия за нахлуване през Белгия, (както се случва и през Първата световна война), но този път Върховното командване предвижда, че може да нападнат също така и Холандия. Датата за нападение не е уточнена, но Хитлер обмисля вариант за инвазия през ноември. Но лошото време и молбите на генералите за по-продължителна подготовка го карат да отложи датата за следващата година.
  10 октомври
СССР подписва договор с Литва, който позволява на съветската армия да установи военни бази в страната.
  11 октомври
Британският експедиционен корпус на континента достига численост от 158 000 само за 5 седмици.
  12 октомври

Евакуация на евреи от Виена. Ханс Франк е назначен за началник на окупирана Полша.

  13 октомври
Aдмирал Карл Дьониц опитва за пръв път своето тактическо развръщане “вълча глутница” на подводниците, при което група от подводници се събират, за да поддържат постоянна атака на конвоите, но безуспешно.
  14 октомври
Британският кораб от “Royal Navy” HMS “Ройъл Оук” е потопен от германската подводница U47 (командир лейтенант Гюнтер Прийн), която прониква в скривалището на английския флот в залива “Скапа Флоу” в Шотландия, с 833 души на борда.
  16 октомври Спряна е тежка германска на Западния фронт.
  17 октомври Френските войски в района на Заар са отблъснати.
  18 октомври
Руснаците се приготвят да предадат над 30 000 полски войници на нацистите, които на свой ред обменят с тях затворници.
  19 октомври
Германия официално включва западна полша в границите на своя Райх.
  21 октомври
Германците започват да депортират поляци от Познан, най-големият град в западна Полша (250 000 души) в опит да установят “чисти германски провинции” в Полша. Съветският външен министър Молотов заявява: "Един внезапен удар към Полша – първо от германската армия, а после и от Червената армия и не остана нищо от този грозен наследник на Версайския договор!” Също така той обвинява Британия за агресията.
  22 октомври
Проведени са “избори” в окупираните от СССР територии на Полша, която сега е наречена Западна Белорусия и Западна Украйна. СССР конфискува всякаква собственост включително банкови сметки и замества полската парична единица с рубли. Поляците са уволнявани от работните им места и са хвърляни в затвора от НКВД, която съставя списъци с депортирани лица. Фабрики, болници, училища са разтурени. Затваряни са библиотеки и са изгаряни книги. Църкви са унищожавани и свещеници са арестувани. Носенето на кръстове е забранено. Притежаването на пишеща машина е престъпление.
  4 ноември
Актът на неутралитет от 1939 г. става закон. Законът за неутралитета на САЩ е допълнен, като е изменено оръжейното ембарго за воюващите.
  6 ноември
Gestapo подбира 183 професори от Ягелонския университет в Краков и ги изпраща в концентрационния лагер “Захсенхаузен” до Берлин. В окупираната от СССР част на Полша украински селяни убиват 200 полски бегълци след като им предлагат храна и убежище.
  8 ноември

Неуспешен атентат на Георг Елзер срещу Хитлер в Бюргербройкелер в Мюнхен: 8 убити и 63 ранени.

  15 ноември
"Völkische Ausrottungsmassnahmen" в Полша, Х. Франк и Зайс-Инкварт нареждат на евреите да носят идентификационна звезда пришита на дрехите им - т.нар. “Звездата на Давид”.
  21 ноември Започва британска блокада на немския експорт.
  29 ноември
СССР принуждава всички пребиваващи на полска територия под техен контрол да приемат съветско гражданство.
  30 ноември Начало на съветската инвазия във Финландия. Хелзинки е бомбардиран.
  Декември
Финландското правителство моли Лигата на нациите за намеса, но отнема известно време докато Лигата се събере на съвещание. Финландската 9-та дивизия побеждава руската 163-та дивизия при Суомисалми. Руската офанзива е без успех.
  13 декември
Битката при Ривър плейт. “Адмирал Граф Шпее” действа много успешно срещу търговски кораби в южния Атлантик когато е хванат от британските крайцери “Ахил”, “Аякс” и “Ексетър” само с повърхностни повреди.
  14 декември Русия e изключена от Лигата на нациите.
  15 декември Пета британска дивизия пристига във Франция.
  17 декември
Германският боен кораб “Граф Шпее” е потопен до бреговете на Монтевидео, Уругвай. Капитан Лангсдорф, командир на кораба, се застрелва.
  18 декември
Лаврентий Берия, шеф на НКВД, дава началото на широкомащабна депортация на поляци към СССР.