press free numerology compatibility by name zodiac signs compatibility for aquarius chinese zodiac dragon compatibility with horse what life path number am i numerology in hindi language site horoscope match for marriage software

 

немски офицери, пленени при Сталинград, чакат да потеглят към съветски лагер за военопленици

1943

     
 
1 януари
1-ва танкова армия в Кавказ започва отстъпление от фронта на Терек, за да избегне обкръжаване от съветските сили, които атакуват от североизток към Ростов на Дон.
 
3 януари
Група армии "А" започва общо отстъпление от Кавказ.
 
4 януари
Операция “Обръч” е одобрена от руския Генерален щаб. Целта й е унищожението част по част на 6-та германска армия в Сталинград.
 
8 януари
Генерал Рокосовски, главнокомандващ Донския фронт, поставя ултиматум на 6-та армия, с който гарантира "живота на войниците й и след края на войната завръщането им в Германия". Също така обещава, че "ще бъде оказана медицинска помощ на всички ранени, болни и замръзнали..." Генерал-полковник Фридрих Паулус отказва предложението.
 
10 януари
След 55 минутна бомбардировка от хиляди оръдия и ракетни установки и използвайки 7 армии, Червената армия започва операция "Обръч", окончателното унищожение на останките от 6-та армия, защитаващи се отчаяно в руините на Сталинград.
 
12 януари
Червената армия започва офанзива, чиято цел е да се възстановят комуникациите по земя в обкръжения Ленинград. Германците напускат Кавказката дъга от 300 мили и се оттеглят към предмостието на Кубан. Червената армия взема контрола на много улици в кървавата битка за Сталинград.
 
13 януари
Битката за Харков започва отново. Две руски армии атакуват германците.
14 януари
Започва конференцията в Казабланка.
 
15 януари
Червената армия превзема Велики Луки на Валдайските хълмове.
 
16 януари
8-ма армия унищожава ариергарда на Ромел при Буерат в Либия и е на 300 мили от границата с Тунис. Ирак влиза във войната срещу всички съюзнически сили.
18 януари
Руснаците пробиват германската хватка на Ленинград и освобождават града от изток. В Кавказ, руското настъпление продължава. Черкаск е превзет от Червената армия, която е на по-малко от 250 мили южно от Ростов. Връзката на Ленинград с останалите територии на СССР е възстановена. Първа съпротива във Варшавското гето.
 
19 януари
8-ма английска армия превзема Хомс и Тархуна, до Триполи.
 
20 януари
Руското настъпление продължава в Кавказ.
20-26 януари
Депортиране в Аушвиц.
 
21 януари
Руснаците обявяват превземането на кавказкия град Ворошиловский и заявяват, че 500 000 германци са били убити и 200 000 пленени за последните два месеца.
  22 януари Германците евакуират Триполи, в Северна Африка.
23 януари
Последното германско летище в Сталинград пада. Британската 8-ма армия нахлува в Триполи.
24 януари
На конференцията в Казабланка се обявява политика на безусловна капитулация.
 
25 януари
Червената армия успява да раздели останките от 6-та армия в северен и южен "джоб". Германските сили се евакуират от Армавир и Воронеж. В заповедта на деня на Сталин се казв, че за последните 2 месеца Червената армия е разгромила 102 германски дивизии.
 
26 януари
Сталинградския чувал е разделен на две. Воронеж е превзет.
 
29 януари
Авангардът на 8-ма армия пресича границата с Тунис от Либия.
30 януари
Ернст Калтенбрунер става шеф на полицията и SD и глава на RSHA. С гибелта на 6-та армия в Сталинград Хитлер прави немислимото като за 10-та годишнина от идването на власт на нацистката партия той не изнася реч пред нацията. Това е първият непогрешим белег за оттеглянето на Хитлер от публични прояви след като ходът на войната се обръща в негативна за него посока.
 

31 януари

Изтощените до смърт войници в южния чувал на 6-та армия, изразходвали последните си муниции се предават на Червената армия. Руснаците пленяват току що повишения във фелдмаршал Паулус и 16 генерали.
 
1 февруари
Германските войски евакуират Демянск.
 
2 февруари
Останките от 6-та армия под командването на генерал Щрекер в северния "джоб" прекратява съпротива и се предават на Червената армия. Общо са пленени 96 000 войници от 300 000 на 6-та армия, от които около 5 000 ще се завърнат в Германия след войната. В Москва победата над германците в Сталинград е отпразнувана със салют от стотици оръдия. Първият съюзнически търговски кораб стоварва своя товар в Триполи, което изключително подобрява снабдителните линии на Монтгомъри.
 
4 февруари
Червената армия дебаркира близо до черноморското пристанище Новоросийск.
 
5 февруари
Американците изтикват японците от Гуадалканал.
 
6 февруари
Руснаците отрязват група армии "А" след като достигат Йейск на Ростов.
 
8 февруари
Руснаците си връщат Курск и продължават настъплението си.
 
9 февруари
Червената армия превзема Белгород. Гуадалканал е превзет от американските сили.
 
12 февруари
Ростов е превзет от руснаците. Германски войски евакуират Краснодар и достигат дефанзивните си позиции при предмостията на Кубан. Войските на Ромел и фон Арним започва контраатака срещу 2-ри американски корпус в Тунис, принуждавайки ги да отстъпят хаотично.
15 февруари
Ростов и Ворошиловград отвоювани от руснаците.
 
16 февруари
Руснаците превземат Харков и Ворошилово след девет дни на тежки улични сражения.
18 февруари
Студентски протести в Мюнхен. Ханс и Софи Шол са арестувани.
 
20 февруари
Германците под командването на Ерих фон Манщайн започват контраофанзива срещу руснаците.
 
21 февруари
25-ят рожден ден от създаването на Червената армия е отпразнуван във всички съюзнически страни.
 
22 февруари
Група армии "Център" започва контраатака в района между Днепър и Донец.
 
1 март
Руснаците обявяват, че новата офанзива на юг от Ленинград, водена от Тимошенко, е направила "значителен напредък". Германските войски започват евакуация от района на Ржев.
 
2 март
Германците унищожават 3-та руска танкова армия.
 
3 март
Манщайн насочва четири танкови корпуса югозападно от Харков за да започнат нова атака срещу руснаците. Руснаците превземат Ржев на 100 мили западно от Москва.
9 март
Генерал Ромел е отзован в Германия.
 
12 март
Германските войски евакуират Вязма.
13 март
Проваля се опитът за атентат срещу Хитлер при полета му от Смоленск.
 
14 март
Германски танкови части превземат отново Харков. Подводницата от кралските ВМС "Thetis", преименувана на "Thunderbolt" е потопена от италианската корвета "Cicogna" близо до Сицилия.
  15 март Германците за пореден път си връщат Харков.
21 март
Провал на опита да бъде убит Хитлер по време на церемония в Берлин.
 
22 март
Германски войски превземат отново Белгород.
27 март
Монтгомъри прави пробив в линията Марет в Северна Африка.
 
31 март
Времето (пролетното топене) пречи на Манщайн да развие успеха си, но за пет седмици той отблъсква руснаците на 100 мили на югоизточния фронт.
 
12 април
Германското радио съобщава, че 4150 полски офицери, които са били депортирани от съветските власти през 1940 г. са били намерени в масови гробове край Смоленск.
  13 април Първи новини от клането в Катинската гора са излъчени по германското радио.
 
14 април
Синът на Сталин Яков умира във военнопленнически лагер. Руската 14-та армия отблъсква германска атака югоизточно от Ленинград.
 
17 април
Германците намират погребани полски офицери в Катинската гора.
 
18 април
Германската 17-та армия започва атака, за да елиминира съветското предмостие в Новоросийск, но се проваля и се отказва на 23 април.
19 април
Започва разрушаването на Варшавското гето.
 
29 април
Серия от сериозни атаки на Червената армия при Новоросийск отблъсква германците назад бавно.
12-25 май
Среща на Рузвелт и Чърчил във Вашингтон.
 
3 май
Руснаците обявяват, че са "смазали" германската контраатака при Кубан, на юг от Ростов.
 
4 май
Хитлер решава да отложи операция "Цитадела", за да може повече "Тигри" и "Пантери" да бъдат разположени в дефанзивни позиции. Това е обратно на съвета на много водещи генерали, които се страхуват, че руската защита ще стане твърде силна, ако се отлага занапред.
  7 май Германската армия в Северна Африка се предава на британците и американците.
13 май
Капитулация на остатъците от германските войски в Северна Африка.
 
15 май
Сталин обявява разпускането на Коминтерна, комунистическия интернационал, работещ за световна революция.
19 май
Берлин е обявен за прочистен от евреи.
 
26 май
Червената армия започва офанзива срещу германските сили, изолирани при предмостието на Кубан между Азовско море и Черно море.
 
1 юни
Червената армия атакува германските тилови комуникации и летища при Смоленск, Орел и Брянск.
 
2 юни
Червената армия бомбардира Киев и Рославл, докато Луфтвафе бомбардира Курск.
 
4 юни
Луфтвафе атакува танковата фабрика в Горки.
 
14 юни
Германски рапорт показва, че на руския фронт през 1942 г. има 100 000 случая на тиф.
 
1 юли
Хитлер се обръща към генералите си, които ще вземат участие в предстоящата операция "Цитадела" при Курск.
 
3 юли
Започването на операция "Цитадела", тежката германска офанзива за обкръжаване и унищожаване на съветските сили при Орел-Белгороддската дъга при Курск, е отложено с един ден заради тежките съветски атаки срещу районите на разгръщане на германските сили.
 
5 юли
Германците започват операция "Цитадела", последната им голяма офанзива за риския фронт на ширина от 200 мили с 9-та армия, атакуваща от север и 4-та танкова армия от юг. Германците са разгърнали 37 дивизии - 900 000 души, което включва 11 танкови дивизии с 2 500 танка, 10000 оръдия и Nebelwerfer, както и 1 800 самолета. Срещу това Червената армия има 1 300 000 войници, ешелонирани в дълбоко дефанзивни позиции защитавани от 8 000 мини на квадратна миля, 3 300 танка, 20 000 оръдия и 2 500 самолета. Взети заедно противостоящите сили в тази операция са най-голямата концентрация на бойна сила в историята. В северния сектор германците напредват с 6 мили докато на юг успяват да навлязат на 25 мили като срещу упоритата съветска съпротива претърпяват тежки загуби.
 
6 юли
Битката при Курск продължава с невиждана ярост, северното острие на 9-та армия се бие за по значителен успех, а южното острие на 4-та танкова армия напредва с 12 мили.
 
7 юли
Германските сили, вземащи участие при Курск, още не могат да постигнат значителен пробив заради упоритата съветска съпротива, която е подсилена с пристигането на силни танкови и пехотни резерви. Лейтенант Ерих Хартман от II/JG 52 сваля 7 съветски самолета при Курск, като общата му сметка достига 22.
 
8 юли
Битката за Курск достига най-критичната си точка. Изтощените германски сили не могат да напреднат повече, без да жертват голямо количество войници, танкове и самолети. Съветските сили обябяват, че са унищожили 304 танка и 161 самолета, докато германците - 400 танка и 193 самолета.
 
9 юли
Руснаците заявяват, че германската атака е била удържана и за 4 дни са унищожили 2000 танка.
10 юли
Съюзниците дебаркират в Сицилия.
 
11 юли
Атакуващите германски сили при Курск са изчерпали силите си в резултат на тежки загуби в човешка сила и техника и почти напълно са загубили възможност за настъпление, въпреки че 4-та танкова армия и армейска група Кемпф в южния сектор успяват да овладеят важния град Прохоровка. За да предотвратят повече загуби, и по-специално в танковите сили, фелдмаршалите фон Клуге и фон Манщайн настояват Хитлер да прекрати операцията, но той отказва.
 
12 юли
Най-голямата танкова битка в историята - при с. Прохоровка, като част от битката за Курската дъга се срещат ІІ SS Panzerkorps под командването на Паул Хаусер и 5-та гвардейска танкова армия под командването на генерал-лейтенант Павел Ротмистров.
  16 юли Начало на германското оттегляне от Курската дъга.
19 юли
Съюзниците бомбардират Рим за пръв път през войната. Мусолини се среща с Хитлер при Фелтр.
25 юли
Мусолини е принуден да се оттегли, а и е арестуван. Генерал Пиетро Бадолио става премиер на Италия.
 
23 юли
Съветските сили продължават настъплението си в Орелската дъга.
 
26 юли
Заповядано е няколко Waffen-SS дивизии да бъдат преместени от Русия към Италия, но на практика само 1-ва SS танкова дивизия е разгърната там.
 
28 юли
Бомбардировка над Хамбург предизвиква огнена буря, която убива над 50 000 души.
 
29 юли
Група армии "А" започва контраатаки, за да наложи позициите си на р. Миус.
 
30 юли
Група армии "А" загубва инициативата в атаката си за подсигуряване на позициите на р. Миус.
 
3 август
Италия прави първата стъпка към преговорите за мир със съюзниците.
 
6 август
Немските войски нахлуват в Италия, за да предотвратят всеки опит за мирно съглашение за излизане на Италия от войната.
17-24 август
Първа конференция в Квебек.
 
22 август
Германците започват отстъплението си от Харков, а руснаците влизат в града на следващия ден.
25 август

Химлер е назначен за министър на вътрешните работи, "за да се бори с пораженчеството".

 
26 август
Руснаците започват своята кампания за освобождаване на източна Украйна.
3 септември
Съюзнически войски стъпват в Италия.
8 септември
Италия капитулира. Германските войски окупират Северна и Централна Италия. Американски и британски войски дебаркират при Салерно.
10 септември
Германците окупират Рим.
13 септември
Ото Скорцени спасява Мусолини.
 
25 септември
Смоленск е освободен.
 
Октомври
Съюзнически бази против подводници са установени на Азорските острови.
  1 октомври Британски войски влизат в Неапол.
  9 октомври Освобождаването на северен Кавказ завършва.
13 октомври
Италия обявява война на Германия.
19-30 октомври
Конференция в Москва на външните министри (Хъл, Антъни Идън, Молотов).
 
Ноември
Ромел поема командването на “Атлантическия вал” на френския бряг.
6 ноември
Руснаците си връщат Киев.
 
19 ноември
Морски пехотинци дебаркират в Тарава. Загиват 1000 американски морски пехотинци.
22-26 ноември
Първа сесия на конференцията в Кайро.
  23 ноември Японците са изтласкани от Гилбъртовите острови.
28 ноември - 1 декември
Начало на конференцията между Чърчил, Рузвелт и Сталин в Техеран.
 
Декември
P-51 изтребители разчистват пътя за бомбените рейдове над Германия.
3-7 декември
Втора сесия на конференцията в Кайро.
24 декември
Генерал Айзенхауер става главнокомандващ на Съюзническите сили.
26 декември
Неуспешен опит за покушение над Хитлер от Клаус Шенк граф фон Щауфенберг. “Шарнхорст” е потопен северно от Норвегия.