facebook private profile spy cara menggunakan mobile spy di android gps location via phone number tracking iphone 5s location spy software pixel size for 8x10

 

Waffen-SS имена на бойни части и почетни названия

 
Автор: Andreas Jasa; http://axishistory.com
Превод: Erich von Manstein
 

Тази статия е за почетните названия, използвани от Waffen-SS , или по-точно – значението, което стои зад тези имена, към кого и защо те се отнасят и ако е възможно – защо са избрани? Цялата информация е тук – тя разбира се съществува и на други места, но тази статия е опит да бъде събрана информацията от различните източници на едно място, в един текст. Както съм сигурен, че много от названията са ясни от само себе си или са имена, които се разпознават на мига, защото принадлежат на известни (с добро или лошо) личности, също така съм убеден или поне се надявам, че достатъчно от другите названия не са толкова добре познати или поне не толкова очевидни за много читатели на тази задача, която определено си заслужава усилията.

Почетните названия, използвани от Waffen-SS попадат в няколко различни категории. Някои имена на военни части – например “Theodor Eicke”, “Horst Wessel” и “Reinhard Heydrich” – са избрани да почетат и отбележат важни фигури от SS и / или нацисткото движение ; този тип почетни имена не е ограничен само до използване от Waffen-SS , но биват използвани и от Allgemeine SS и SA . Понякога личността, чието име е избрано за почетно название е по някакъв начин директно свързано с частта, избрала да го носи, като например Артур Флепс, бившият дивизионен командир на 7 - ма SS планинска дивизия, която съдържа полк, носещ неговото име.

Други – като “Florian Geyer”, “Götz von Berlichingen” и ”Hermann von Salza” – са в чест на важна историческа фигура и преднамерено целят да създадат символична връзка между съвременните бойни формации на Waffen-SS и героичните бойци с благородно потекло. Когато този тип почетно име е използван от чужди формации, обикновено историческите личности са от съответната страна като “Skanderbeg” за албанската дивизия или “De Ruiter” за холандската формация.

Някои от имената са с чисто географско или етническо/национално значение като “Nord”, “Danmark” или “Nederland”, докато други имат по-абстрактно и символично значение като “Handschar” или “Vendetta”.

И накрая – малко водят към произхода на съответно наименуваните части като “Reichsführer SS” или “Hitlerjugend”.

Използването на тези почетни названия не винаги е водено от разбираеми или логически правила. На теория, награждаването с име на някоя бойна част е чест и съответната формация трябва да бъде смятана за елитна, с име, което да повдига морала и да създава т.нар. “esprit de corps” в самата формация. Но на практика части, които никога не могат да бъдат смятани за “ елитни ” по никакъв начин са получили имена – причините за това са пропагандни и с мотивационна цел – докато други – които са се доказали и отличили в битка никога не са получавали име. Има също малка последователност в използването на почетни ленти на ръкава с дивизионни или полкови названия. Най-общо казано, бойна част с почетно название има право на специална лента за ръкав, носеща същото име , но това не винаги се случва като например дивизията “Handschar”, която , въпреки че получава специална шапка/пилотка, странични нашивки и петлици не получава ръкавна лента. Затова реших като допълнителна информация да спомена дали лентата на ръкава със съответното почетно име е използвана или не, но не включва допълнителна информация, засягаща производствени типове и вариации като това би могло да е част от обхвата на тази тема.

Последни общи думи относно почетните названия : Изследвайки и подготвяйки се за тази статия установих, че в някои случаи разликата между почетно име и чисто организационно обозначение е незначителна; това важи особено за чуждестранните легиони като “Freikorps Danmark” или дори неизвестния “ Британски освободителен корпус” ; Избрах да не се занимая с тях.

Едно нещо е ясно и то е относно германската практика на кръщаване на част с името на настоящия й командир, което не се ограничава само във Waffen-SS или дори само във Втората световна война и е прилагано както в части с точно определени задачи (т. нар. Kampfgruppe ) (“Kampfgruppe Dirnagl”, “SS-Panzer-Brigade Gross) така и в редовни, обикновени части от всички типове, но под дивизионно ниво: (“SS-Panzer-Grenadier-Regiment Schill” “Panzerkompanie Pavelka”, “Zug Rupp”):

Такива части не могат да бъдат смятани за получили почетни названия, тъй като тези обозначения никога не са “връчвани” официално на съответните и се променят веднага, щом командващия офицер бива преместен , освен това се подразбира, че тези названия никога не са поставяни, примерно на идентификационни плочки или на маншети, въпреки наличието на множество следвоенни фантастични предмети носещи обозначения като “Schill”, " Skorzeny " или дори " Dirlewanger ". Ето защо подобни обозначения не са включени в тази статия както защото те не могат да бъдат смятани за почетни имена и заради големия им брой .

Съставяйки този списък, уснанових, че всички “истински” наименувани Waffen-SS формации са дивизии или дивизионни части, с едно изключение: полкът “Kurt Eggers”. В списъка по-долу първо са дивизиите и накрая има параграф за “Standarte Kurt Eggers”.

( За удобство, списъкът, по който са подредени бойните части е основан на последният , окончателен дивизионен списък на Waffen - SS . По този начин части , които не са съществува ли едновременно са включени и вече съществуващи части, които по-късн о са включени в дивизи я както и части , които са прехвър лени от една дивизия в друга, могат да бъдат открити под дивизията , в която те попадат в крайна сметка. Много дивизионни обозначения са променени по време на съществуването на съответната дивизия, например когато моторизирана пехотна дивизия е променена в бронетанкова дивизия - в този случай е описано само финалното обозначение. Също така избирах да включа дивизиите, които не получават име.)

1. SS-Panzer-Division „Leibstandarte Adolf Hitler“
Тази дивизия еволюира от личният телохранителски полк на Хитлер, което доста точно показва и името. Най-ранното превъплъщение на частта е SS-Stabswache Berlin, което скоро е променено на SS-Sonderkommando Berlin (=SS Специално отделение Берлин). Обединена скоро с краткотрайното SS-Sonderkommando Zossen, новата част е наречена “Adolf Hitler Standarte”, по-късно известно като “Leibstandarte SS Adolf Hitler”. Първоначално полк, усилен в бригада и в крайна сметка в дивизионна сила и променен от моторизиран полк в бронетанково-гренадирска част, тя в крайна сметка става танкова дивизия с по-горното наименование. Името “Adolf Hitler” първо се появява с релефни букви на ръкавна лента на “Adolf Hitler Standarte”, но тази версия трае кратко и скоро е заместена от модел с Sütterlin шрифт.

2. SS-Panzer-Division „Das Reich“
Името “Das Reich” (“Райхът”) е ясно от само себе си. Първоначално формирана през 1939 г. като SS-Verfügungstruppe-Division (mot.), името на частта скоро е съкратено на SS-Verfügungsdivision. Първото й почетно название е SS-Division “Deutschland”, но е премахнато след около месец, защото причинява объркване с вече съществуващия полк със същото име, който е част от дивизията. По този начин, новото име “Reich” е въведено, с по-късната добавка на определителния член “Das”.
Дивизията получава правото на почетна лента на ръкава, носеща нейното име.
Два от полковете й също получават имена:
SS-Pz. Gren. Regt. 3 „Deutschland“
“Deutschland” означава, разбира се, “Германия”; Името се появява също на почетната лента на полка.
SS-Pz. Gren. Regt. 4 „Der Führer“
“Der Führer” (= “Фюрерът”) е разбира се, “титлата”, използвана от Хитлер. Възможната причина за използването на това име е, че полкът е формиран в родната на Хитлер Австрия след аншлусът към Райха.
Този полк притежава своя почетна лента за ръкав, но интересното е, че също така има вариант с кавички.

3. SS-Panzer-Division „Totenkopf“
“Totenkopf” означава “мъртвешка глава” и тази дивизия е наименувана след като стражите на концентрационните лагери от Totenkopfverbände (= части мъртвешка глава), от които е съставена, в добавка с нови попълнения и преместени от SS-VT части. Символът на мъртвешката глава се появява също и на петлиците и на дивизионния щит на тази формация.
Мъртвешката глава е един от най-старите символи на SS и най-лесно разпознаваеми, появяващ се например като отличителна значка на фуражките и кепетата на всяко от разклоненията SS също както и на почетния пръстен на SS; той дори е възприет от предшественика на SS, Stoßtrupp Adolf Hitler през 1923.
През Първата световна война черепът е емблема на много германски елитни и специални части. Той например е използван от някои щурмови отделения и от първите танкови части както и от някои изтребители. Така, след края на Първата световна война бързо е усвоен от много от частите на Freikorps като например Freikorps Brüssow, Freikorps Erlangen и Freikorps Gerth или т.нар. “Желязна дивизия”. Досега възприеман като военен символ за предизвикването и отричането на смъртта, храбростта и смелостта, черепът става символ на патриотизма и антиболшевизма както и подходящ символ за SS, които приемат едни от ранните си членове именно от Freikorps. Друга причина може да бъде използването на черепа от някои хусарски части в германската история, например в черните униформи на пруският Leibhusarenregimenter (Хусарски полкове лична охрана) № 1 и 2, също както SS в ранните си години се възприемат като лична охрана.
Членовете на дивизията, които преди са служили в Totenkopf-Rekruten-Standarte “Oberbayern” продължават да носят лента на ръкава си, която съдържа символа череп. По-късно дивизията получава правото на ръкавна лента с думата “Totenkopf” с печатни букви.
В тази дивизия има две части, които също получават име:
SS-Pz. Gren. Regt. 5 „Thule“
Thule-Gesellschaft (= „Обществото Thule“) е неогерманска, расистка и антисемитска организация, основано през 1918 г., която използва в символиката си свастика, обърната по часовниковата стрелка със заоблени краища, комбинирана с кинжал и този символ до известна степен е включен в създаването на нацистката партия. Името “Thule” само по себе си отпраща към мистичнaта, древна висока нордическа култура, която заема значително място в нацистката идеология. (През 1936, група от 20 SS лидери дори осъществява неуспешна експедиция до Исландия в търсене на останки от културата на “Thule”!)
Полкът има правото да носи лента на ръкава с името му.
SS-Pz.Gren. Regt. 6 „Theodor Eicke“
SS-Obergruppenführer Tеодор Айке (17 октомври 1892 – 26 февруари 1943) е известен с позорната слава на един от архитектите на системата концентрационни лагери. Комендант на Дахау и по-късно инспектор по концентрационните лагери и Totenkopf частите, той е натоварен и с формирането на Totenkopf-Division, която командва до смъртта си при самолетна катастрофа на Източния фронт, когато самолетът му е свален до Михайловка.
Полкът получава правото да носи лента на ръкава с името му.

4. SS-Polizei-Panzer-Grenadier-Division
Не истинско почетно име. Дивизията получава това обозначение поради факта, че първоначално служещите в нея са набирани от германската полиция и малко по-рано са прехвърлени във Waffen-SS. На последната ръкавна лента на дивизията просто пише “SS-Polizei-Division” докато по-ранната, краткотрайна, която е въведена през 1942 и, както се предполага прекратена в края на същата година, показва добре известният орел, знак на полицията.

5. SS-Panzer-Division „Wiking“
Викингите – на немски Wikinger – били жители на Скандинавия, които кръстосвали по бреговете на Европа от VIII до XI век като пирати, търговци и основатели на държави. Те са известни и с покоряването на Англия през 1066 г. Стилизирано изображение на известния викингски лък “драконски кораб” е избрано за символ на петлиците на дивизията, въпреки че е съмнително дали те всъщност са използвани.
Дивизията получава правото на собствена ръкавна лента, която да носи нейното име.
Два от полковете на дивизията също имат имена:
SS-Pz. Gren. Regt. 9 „Germania“
“Germania” е латинската дума за германската Germanien, земята северно от Дунав и източно от Рейн до Висла, заета от Germanen, древните германци. Germanien или респективно Germania, е също използвана в средните векове като име на Германия. Нещо повече, това е името със символична персонификация на германите в женски род, което връща към древните римски времена, а от там е и символ на обединената германска империя през 1871 г.
Полкът получава правото да носи лента за ръкав, носеща името му.
SS-Pz. Gren. Regt. 10 „Westland“
Почетно име с чисто географско значение. Името на полка се превежда като “Западна земя” и е избрано, тъй като полкът е съставен от холандци и фламандци докато скандинавците от дивизията формират полк “Nordland” (= “Северна земя”, виж 11-та дивизия).
Полкът получава правото на ръкавна лента, носеща името му.

6. SS-Gebirgs-Division „Nord“
Друго почетно название с чисто географско значение; “Nord” просто означава “Север”. Дивизията няма ръкавна лента, но някои използват ръкавната лента на Allgemeine-SS Oberabschnitt “Nord”.
Два полка от дивизията получават имена:
SS-Gebirgsjäger-Rgt. 11 „Reinhard Heydrich“
Полкът получава името си след смъртта на един от най-жестоките и безмилостни SS лидери - SS-Obergruppenführer Райнхард Хайдрих (7 март 1904 – 4 юни 1942). Уволнен бивш морски офицер, Хайдрих е основател и началник на Sicherheitsdienst или SD (тайните служби на SS) и, от 1939, началник на Reichssicherheitshauptamt или RSHA, (Централна служба по сигурността на Райха) на което, отделно от SD, Gestapo и Криминалната полиция са подчинени. Един от главните “архитекти” на “Окончателното решение на еврейския въпрос”.Освен това е назначен и за Reichsprotektor на Бохемия и Моравия в добавка към назначението му като началник на RSHA през септември 1941 и тук той получава прякора си “Касапинът на Прага”. Хайдрих умира от инфекция, дължаща се на раните, предизвикани от опита за убийство, извършен от обучени в Британия агенти на чешкото правителство в изгнание. Като отмъщение за смъртта му са предприети многобройни мерки на жестокост, насилие и терор срещу чешкото население, включително пълното унищожение на селцето Лидице.
Полкът получава правото на собствена ръкавна лента, носеща името му.
SS-Gebirgsjäger-Rgt. 12 „Michael Gaißmair“
Михаел Гайсмайр (ок. 1490 – 1532), е събирач на камбани от Бриксен в Тирол, живял по същото време когато Флориан Гейер, Гьоц фон Берлихинген и Георг фон Фрундсберг. (виж 8-ма, 10-та и 17-та дивизии). Краен протестант, той води неуспешен селски бунт срещу Хабсбургската монархия. Избягвайки в Италия, опитва да подбуди нов бунт, но в крайна сметка е убит в Падуа от хабсбургски аенти.
Полкът получава правото на ръкавна лента, носеща името му.

7. SS-Freiwilligen-Gebirgs-Division “Prinz Eugen”
Тази дивизия е наречена на името на принц Ойген (Евгени) фон Савойен (Савойски) (18 октомври 1663 – 21 април 1736), австрийски държавник и маршал, който между другите си победи, побеждава турците при Зента през 1697 г., спечелва няколко битки във войната за испанско наследство и завладява крепостта Белград през 1717 г. по време на Турската война от 1716-1717 г. Името му е избрано като почетно название на дивизията, защото много от победите му са постигнати в района на бъдеща Югославия, т.е. и районът на операции на дивизията.
Дивизията получава правото да носи ръкавна лента, носеща името й.
Един от дивизионните полкове също получава почетно име:
SS-Frw.-Gebirgsjäger-Rgt. 13 „Artur Phleps“
Артур Флепс (29 ноември 1881 – 21 септември 1944), бивш румънски армейски генерал, SS-Obergruppenführer, който създава дивизията “Prinz Eugen” и е първият й командир, наследен от Карл Райхсритер фон Оберкамп през юли 1943 когато поема командването на V. SS-Gebirgs-Korps. Флепс е пленен и в последствие убит от руски войници заедно с шофьора и адютанта си.
Полкът получава право на ръкавна лента с надпис “Artur Phleps”, но е съмнително дали някога е използвана.

8. SS-Kavallerie-Division „Florian Geyer“
Флориан Гейер (ок. 1490 – 1525) е франконски рицар и горещ последовател на Мартин Лутер, който е известен най-вече като селски водач по време на Bauernkrieg (Селската война) от 1522–1525. Първоначално служещ като Landsknecht (наемен войник)водач в Швабския съюз, той побеждава дук Улрих Вюртембергски и Гьоц фон Берлихинген (на когото е кръстена 17-та SS Division), преди да постъпи на служба при Албрехт от Прусия. По-късно води бунтуващите се селяни с цел реформиране на Райха и премахване на привилегиите на църквата и благородничеството и увеличаване силите на гражданите и селяните. Той е убит от служещия на зет му Вилхелм фон Грумбах при Римпар близо до Вюрцбург. Селското водачество на Гейер и опозицията му на католическата църква го правят подходяща символична фигура за нацистите и особено за SS, чиято идеология е също анти-църковна и съсредоточена силно около идеите на “кръвта и земята” и значението на германското селячество. През XIX век дори съществува песен за Гейер, която явно е попаднала на отговорните за избирането на дивизионното име. Текстът на песента започва с думите: “Wir sind des Geyers schwarzer Haufen…” (“Ние сме облечените в черно войници на Гейер…”) – докато във Waffen-SS (с изключение на танковите екипажи) не носят черни униформи по времето когато дивизията е сформирана, SS е все още възприеман като “черният корпус”. (И все още използва черният цвят на флаговете си, петлиците, фуражките и пагоните.
Дивизията получава правото на ръкавна лента, която носи името й.

9. SS-Panzer-Division “Hohenstaufen”
Hohenstaufen или Staufer е германски владетелски род, който получава името си от седалището си - швабският замък Hohenstaufen. Хора от този род, който изчезва през 1268 г., са на германския кралски и императорски трон от 1138 г. до 1254 г. Между най-значимите членове на рода са император Хайнрих VI и император Фридрих І Барбароса, който е между любимите исторически личности на Хитлер. (Инвазията в СССР е наречена “Unternehmen Barbarossa”.)
Дивизията получава правото на ръкавна лента, носеща името й.

10. SS-Panzer-Division „Frundsberg“
Георг фон Фрундсберг (24 септември 1473 – 20 август 1528), донякъде един от предците на модерната пехота, е имперски военен командир и водач на Landsknechte при Максимилиан І и Kaрл V, който води войските си срещу французи, швейцарци, венецианци и холандци. След като се отличава с храбростта си в битката при Регенсбург през 1504 г. императорът го посвещава в рицарско звание. Освен останалите си успехи фон Фрундсберг постига победи при Викоча (1522) и Павиа (1525).
От април 1943 до ранния ноември 1943 дивизията носи името “Karl der Große” (Карл Велики, виж 33-та дивизия), но поради възражения от страна на Хитлер, който не включва този император сред любимите си исторически личности, тя е преименувана на 20 ноември 1943 г.
Дивизията получава правото на ръкавна лента, носеща името й.

11. SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division „Nordland“
Името “Nordland” се превежда като “Северна земя” и е избрано тъй като тази формация се състои основно от “германски” (като етнически термин) SS доброволци. Тази дивизия наследява името си от полкът със същото име, който е преместен от дивизията “Wiking”. Дивизията “Nordland” е трябвало да получи името “Warager” (= викинги, виж също 5-та дивизия “Wiking”), но това име е отхвърлено от самия Хитлер, който искал да запази вече съществуващото име на полка.
Дивизията получава правото на ръкавна лента, носеща името й.
Три от частите на дивизията също получават имена:
SS-Grenadier-Regt. 23 „Norge“
“Norge” е норвежката дума за “Норвегия”. Полкът получава името си, защото е съставен основно от норвежки SS доброволци.
Полкът получава право да носи ръкавна лента, носеща името му.
SS-Grenadier-Regt. 24 „Danmark“
“Danmark” на датски означава “Дания” и е прието като име на полка, защото той се състои от датски дорбоволци.
Полкът получава правото на ръкавна лента, носеща името му.
SS-Pz. Abt. 11 „Hermann von Salza“
Hermann von Salza (1170 – 1239) е Großmeister des Deutschritterordens (Върховен господар на ордена на тевтонските рицари) от 1209 г. до смъртта си и приближен на император Фридрих І Барбароса. Изключително способен дипломат и водач, той е смятан за най-важния и значителен велик господар на своя орден. Орденът, известен също като Deutscher Orden и Deutschherren, е основан около края на 1190 по време на кръстоносния поход и е въвлечен в експанзията на изток. На апогея на мощта си в средата на 14-ти век управлява между другите си владения – Прусия, Естония и Курланд. (което е и причината хералдическият щит на великия господар на ордена на тевтонските рицари да е включен в дизайна на ръкавната лента “Курланд” – последната награда, основана от Терия Райх за кампания)
Интересно е да се отбележи, че цветовете на Deutschritterorden – бяло и черно – са наследени не само от Прусия, но са и цветове на SS.
Полкът получава правото на ръкавна лента, носеща името й.

12. SS-Panzer-Division „Hitlerjugend“
Tази дивизия е кръстена на “HitlerJugend”, младежкатa организация на NSDAP, която е основана през 1926 г. и се развива като държавна младежка организация след 1933 г., като официално получава този статут през 1936 г. Както показва името на дивизията, тя е съставена основно от Хитлеровата младеж, с кадров личен състав преместен от други части, основно от Leibstandarte Adolf Hitler. Така по-голямата част от новобранците са едва на около 17години.
Дивизията получава правото на ръкавна лента, носеща името й.

13. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Handschar“ (kroat. Nr. 1)
Handschar е германското произнасяне на Handzˆar, хърватската дума от турски произход, означаваща ятаган, която фигурира в босненския химн. Железен юмрук, държащ ятаган се появява и на дивизионните петлици, заедно със свастика, а Handzˆar е и името на дивизионния вестник.
Дивизията няма право да носи ръкавна лента.

14. Waffen-Grenadier-Division der SS (galiz. Nr. 1, ukr. Nr. 1)
Тази дивизия не получава почетно име и ръкавна лента въпреки че за кратко е известна като дивизия “Galizien”, което е германската дума за “Галиция”. Не трябва да бъде бъркано с испанската област със същото име. Всъщност името се отнася към област в централна Европа, сега разделена между Полша и Украйна. Докато дивизията на практика набира украински доброволци тя първоначално е определена като “галицийска” част само по причини на официалната нацистка расова политика.

15. Waffen-Grenadier-Division der SS (lett. Nr. 1)
Въпреки доброто си поведение на фронта диизията не получава име и право на ръкавна лента.

16. SS-Panzer-Grenadier-Division „Reichsführer SS“
Тази дивизия се създава около личния ескортиращ батальон на Химлер, Begleit-Bataillon Kommandostab RFSS, който първо е увеличен до Sturmbrigade Reichsführer-SS и в крайна сметка до дивизия. Някои източници казват, че дивизията носи титлата на Химлер вместо собственото му име, защото SS частите получават имената само на мъртви личности като почетни имена. Стилизирано изображение на инсигнията на ранга на Химлер (съцветие от три дъбови листа, обкръжени от лавров венец) също е приета като символ на дивизионния герб.
Дивизията използва ръкавни ленти носещи името “Reichsführer SS”, което не трябва да се бърка с ръкавната лента “RFSS”, използвана от членовете на Reichsführung SS.

17. SS-Panzer-Grenadier-Division „Götz von Berlichingen“
Гьоц фон Берлихинген (1480 – 1562) е рицар, обезсмъртен от едноименната драма на Йохан Волфганг фон Гьоте. Фон Берлихинген е известен и с желязната протеза вместо ръката си, която загубва по време на войната за Баварското наследство в битката при Ландшут през 1504 г. Този железен юмрук е приет за емблема на дивизионния щит.
Дивизията получава правото да носи ръкавна лента с името му.

18. SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division „Horst Wessel“
Хорст Весел (9 октомври 1907 – 23 февруари 1930) е SA водач от Берлин, който загива във всъщност неполитически мотивиран инцидент, но нацистката пропаганда моделира образът му и го превръща в един от най-важните за нацизма “мъченици”. (той пише и текста на нацисткия “химн”, който е наречен “Horst-Wessel-Lied”.) Това име е избрано, защото първоначално е имало намерения да се набират предимно дороволци от SA, но щом е създадена през 1944 г. когато повечето от физически годните членове на SA в подходяща възраст за военна служба са вече използвани или доброволно постъпили във въоръжените сили и поради враждебността между SA и SS, съвсем малко мъже са на разположение. Някои източници казват, че Хитлер кара Химлер да кръсти SS част на името на Хорст Весел особено след като армията и Луфтвафе вече са направили така, но Химлер не е ентусиазиран от идеята.
Дивизията получава правото да носи ръкавна лента, носеща името й.

19. Waffen-Grenadier-Division der SS (lett. Nr. 2)
Тази дивизия не получава име, но два от полковете й притежават такова:
Waffen-Grenadier-Regiment 42 “Voldemars Veiss“
Voldemars Veiss (7 ноември 1899 - 16 април 1944) е бивш офицер в латвийската армия и по-късно SS Waffen-Standartenführer и носител на Рицарски кръст. Veiss, под чието командване е формиран Латвийският SS доброволчески легион през 1943, командва 2. Lettische Freiw. Brigade der SS, когато умира от раните си, получени в сражение.
Ръкавна лента е създадена, но изглежда не е използвана никога.
Waffen-Grenadier-Regiment 43 „Hinrich Schuldt“
Хинрих Шулдт (14 юни 1901 – 15 март 1944) е много високо отличен SS-Oberführer (посмъртно произведен в SS-Brigadeführer и награден с Мечовете към Дъбовите листа на Рицарския кръст), който служи в Leibstandarte Adolf Hitler, SS-Verfügungstruppe и Waffen-SS, където в крайна сметка командва 19-та Division. Той е убит в сражение от противотанков снаряд и бива наследен от Фридрих-Вилхелм Бок.
Както и при полка “Voldemars Veiss”, почетна ръкавна лента е създадена, но изглежда не е използвана никога.

20. Waffen-Grenadier-Division der SS (estn. Nr. 1)
Тази дивизия не получава име, но една от частите й да:
SS-Frw. Gren. Regt. 45 “Estland”
“Estland” на немски означава “Естония”, а това е естонска част. Снимки показват износена неофициална ръкавна лента с името “Estland”, но тя може да е носена от членове на този полк или от цялата дивизия.

20. Waffen-Grenadier-Division der SS (estn. Nr. 1)
Тази дивизия не получава име, но една от частите й да:
SS-Frw. Gren. Regt. 45 “Estland”
“Estland” на немски означава “Естония”, а това е естонска част. Снимки показват износена неофициална ръкавна лента с името “Estland”, но тя може да е носена от членове на този полк или от цялата дивизия.

21. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Skanderbeg“ (alban. Nr. 1)
Скендербег или Искендер-бег (ок. 1405 – 1468) всъщност се казвал Георги Кастриота; той е един от най-важните национални герои на Албания, борец за свобода срещу Османската империя. Шлемът с формата на коза, носен от Скендербег е приет за символ на дивизионните петлици въпреки че са били в ограничена употреба.
Дивизията получава правото на ръкавна лента, носеща името й.

22. SS-Freiwilligen-Kavallerie-Division „Maria Theresia“
Дивизията е кръстена на името на императрица Мария Терезия (1717 – 1780), императрица от Свещената римска империя и дъщеря на император Карл VI, който прави важни вътрешни реформи по време на управлението си. Женена за станалия по-късно император Франц І, тя управлява Хабсбургските земи, които защитава във войната за австрийското наследство, въпреки че по-късно губи Силезия от император Фридрих Велики. Любимото цвете на императрицата – метличината е прието като символ на петлиците на дивизията. (Които със сигурност са изработени и носени, за разлика от проектираните странични нашивки с герб от червено, бяло и зелено и с идеят да бъдат комбинирани с метличината и планирани да бъдат носени от унгарците служащи в дивизията.
Дивизията няма ръкавна лента.

23. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Kama“ (kroat. Nr. 2)
Тази дивизия – която всъщност никога не е сформирана напълно – е формация близка по същността си до дивизия “Handschar” и като “Handschar” е кръстен на типично местно оръжие - къс турски меч. Тя не получава правото на собствена ръкавна лента. Дивизията се разпада дори преди да бъде напълно обучена и сформирана.

23. SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division „Nederland“
Преди да бъде даден на тази дивизия, номерът “23” е използван за кратко просъществувалата хърватска част, спомената по-горе. “Nederland” е датската дума за Нидерландия, тъй като дивизията е съставена от холандски доброволци.
Дивизията получава правото да носи ръкавна лента с името й, въпреки че дори след въвеждането й, командният състав, който преди това е служил с “Freiwillige Legion Niederlande” продължава да носи неговата ръкавна лента.
Два от дивизионните полкове също получават имена:
SS-Frw. Pz. Gren. Regt. 48 „General Seyffardt“
Почетното име се пренася от 1-ва рота от “Freiwillige Legion Niederlande” и отпраща към генерал Хендрик Александер Зайфардт (1 ноември 1872 – 6 февруари 1943), пронацистки настроен бивш началник на генералния щаб на холандската армия и по-късно командир на Холандския доброволчески легион, убит от холандската съпротива.
Полкът получава право да носи ръкавна лента, носеща името му.
SS-Frw. Pz. Gren. Regt. 49 „De Ruiter“
Michiel Adriaanzoon de Ruiter (1607 – 1676) е холандски адмирал, който побеждава англичаните при Гвинея и Канала, и прочут с това, че води флота си към Темза през 1666 за да атакува Лондон.
Полкът получава право да носи ръкавна лента, носеща името му.

24. Waffen-Gebirgs-(Karstjäger) Division der SS
Обозначението “Karstjäger” – което всъщност не е почетно название се отнася към “Karstwehr” батальоните, от които е съставена дивизията. Karst е германската дума за карстовите широки, пусти варовикови полета северозападно от Югославия известни като Карсо (Крас), районът от когото е набрана основната част от дивизионния състав.
Дивизията няма ръкавна лента.

25. Waffen-Grenadier-Division der SS „Hunyadi“ (ung. Nr. 1)
Ян (или Янош) Хуняди (ок. 1385 – 11 август 1456) е унгарски военачалник, който през 1456 г. разбива напълно турската армия, обсадила Белград. Символът на рода на Хуняди, черен гарван, държащ пръстен в човката си, е използван на герба в унгарските национални цветове – червено, бяло и зелено и като дивизионни странични нашивки, но най-вероятно такива не са носени.
Дивизията няма ръкавна лента.

26. Waffen-Grenadier-Division der SS “Hungaria” (ung. Nr. 2)
“Hungaria” означава, разбира се, “Унгария”. Други източници посочват “Gömbös” като име на дивизията, на името на унгарския фашистки премиер Gyula Gombos (1886 - 1936). И в двата случая – дивизията не получава ръкавна лента.

27. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division „Langemarck“ (fläm. Nr. 1?)
Langemarck е белгийски град в Западна Фландрия, чието име става известно през Първата световна война с германските полкове, предимно съставени от млади доброволци, превзет от тях с тежки боеве на 11 ноември 1914 г. Събитие многократно използвано от пропагандата както през Първата световна война, така и през времето на Третия райх. Името е прието от дивизията тъй като дивизията е съставена главно от фламандски доброволци.
Дивизията получава право на ръкавна лента, носеща името й.

28. SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division „Wallonien“
Друго географско/национално почетно име - Wallonien (или “Wallonie” на френски) е името на френско говорящата част от Белгия, южно от Фламандско-френската езикова граница. Произходът на тази дивизия е от валонският легион, който е преместен от армията към Waffen-SS. Първоначално е бил бригада, а след това получава дивизионен статут през октомври 1944 г.
Ръкавна лента с изписано на немски “Wallonien” е използвано в дивизията, но снимки показват, че нейният командир Леон Дегрел носи лента с надпис на френски “Wallonie”. Възможно е и други членове на дивизията да са носили този вариант.

29. Waffen-Grenadier-Division der SS (russ. Nr. 1)
Тази известна с позорна слава част не получава име. Тя е съставена от “Бригада Камински”, също известна като “Sturmbrigade RONA”. И двете обозначения не могат да бъдат смятани като почетни названия. (Miecislaw или Bronislaw Kaminski е командир на частта, а “RONA” е абревиатура от Руская Освободителная Народная Армия)
Тази формация не получава ръкавна лента. Тя става част от Waffen-SS през юли 1944 и е разформирована по-късно същата година след ужасяващите жестокости в потушаването на Варшавското въстание.

29. Waffen-Grenadier-Division der SS (ital. Nr. 1)
Освободеният дивизионен номер от по-горе споменатата руска част е даден на италианска формация. Информацията относно структурата и организацията на дивизията е недостатъчна и противоречива.
Както изглежда тя не получава име, но две от частите й са наименувани:

29. SS- Füsilier-Bataillon „Debica“
Кръстена на SS’ Heidelager тренировъчните полета в Дебица, Полша, където е формирана частта.
„Vendetta“ (= II. Bataillon, 82-ри Waffen-Grenadier-Regiment der SS)
Vendetta е италианска дума, която произлиза от латинското “vindicta”, което буквално означава “отмъщение”, вражда между семейства, мотивирана от желание за отмъщение.

30. Waffen-Grenadier-Division der SS (russ. Nr. 2) (weißruss. Nr. 1?)
Тази дивизия не получава име и специална ръкавна лента.

31. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division („Böhmen-Mähren“?)
Някои непотвърдени източници твърдят, че “Bohmen-Mahren” (= “Бохемия-Моравия”) е почетното име на тази дивизия, докато други твърдят, че тя на практика не получава такова.
Дивизията няма нито ръкавна лента, нито каквато и да е друга инсигния.

32. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division „30. Januar“
30 януари е датата на Machtergreifung, т.е. идването на власт на нацистите или по-точно датата, на която Адолф Хитлер става райхсканцлер (Reichskanzler).
Дивизията получава правото да има ръкавна лента, но изглежда не е използвана.

33. Waffen-Kavallerie-Division der SS (ungar. Nr. 3)
Тази набързо създадена и за кратко просъществувала формация, ако въобще е съществувала по някакъв друг начин, освен на хартия (тъй като не се знае почти нищо за нея), не получава име и отличителна ръкавна лента.

33. Waffen-Grenadier-Division der SS „Charlemagne“ (frz. Nr. 1)
Тази дивизия получава освободения от по-горе споменатата унгарска формация номер. “Charlemagne” е френското име на Karl der Große (Карл Велики, 742 - 814), крал на франките, а от Коледа 800 – император на Свещената Римска Империя. Император Карл побеждава саксоните, завладява Лангобардската империя и централизира силите на Райха. Името му е избрано като почетно дивизионно название тъй като той е важна историческа личност както за французите, така и за германците.
Ръкавна лента съществува, но е използвана съвсем малко, ако въобще е използвана.

34. SS-Grenadier-Division „Landstorm Nederland“
“Landstorm Nederland” първочалано е опълченска част, чийто контрол е поет от SS през 1943 г. Първоначално бригада в крайна сметка тя придобива дивизионен статут. Инсигнията на Landstorm – пламтяща граната - е използван като символ на цветната нашивка за дивизията и е възможно ръкавната лента на оригиналния “Landstorm Nederland” да е използвана от тази дивизия.

35. SS- und Polizei-Grenadier-Division
Дивизията не получава име. Обозначението й произлиза от факта, че тя е формирана от членове на SS и полицията.
Тази късно формирана дивизия не получава отличителна ръкавна лента, което се случва и със следващите дивизии с увеличаващи се номера.

36. Waffen-Grenadier-Division der SS
Тази дивизия е създадена около известната Sturmbrigade Dirlewanger и не получава почетно име. Различните обозначения на частта на Дирлевангер, които тя носи по време на съществуването си (“Sonderkommando Dirlewanger”, “Sonderregiment Dirlewanger” и т.н., по името на своя командир, Dr. Oskar Dirlewanger) не са, разбира се, почетни названия, а просто обикновени организационни обозначения. Нито частта на Дирлевангер, нито дивизията получават ръкавна лента.

37. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division „Lützow“
Adolf Freiherr von Lützow (1782 – 1834) е пруски генерал-майор, който през 1813 г. формира Lützwosche Freikorps (Свободният корпус на Лютцов), който е известен и като Schwarze Schar (“Черната войска”) – очевидно, това прави употребата на името на Лютцов съответна връзка с миналото.
Дивизията няма ръкавна лента.

38. SS-Grenadier-Division „Nibelungen“
Първоначално известна под името “Junkerschule” (“Офицерско училище”) поради факта, че щабните офицери и кадети от Junkerschule Tölz формират кадровият състав на дивизията, но в крайна сметка тя е наречена “Nibelungen”. Нибелунгите в германската митология са създания с произход на джуджета, чийто съкровища - Nibelungenhort – са пазени от джуджето Алберих. Когато Зигфрид го побеждава, името преминава върху него и мъжете му, а по-късно и върху бургундците. Сагата за Нибелунгите е написана около 1198 – 1204 от неизвестен австрийски поет. Рихард Вагнер – един от любимите композитори на Хитлер, адаптира материала в цикъла от четири опери “Пръстенът на Нибелунгите”.
Нито ръкавна лента, нито друга специална инсигния, е създадена за тази дивизия, която се появява на бял свят в последните месеци на войната.

SS-Regiment “Kurt Eggers”
Това е полк от SS военни кореспонденти; първоначално рота, формирана през 1940, формацията достига до батальонна сила и става независим полк през 1943 г.
Kурт Егерс (10 ноември 1905 – 12 август 1943) е германски националистически писател и автор, който написва голям брой пиеси, поеми и песни. Участник в пуча на Кап и битката в Силезия като член на Freikorps, той упражнява различни професии, като същевременно прекъсва академичните си изследвания, които включват агрономия, археология и философия. След като завършва образованието си по теология, той става свещеник в църква, но я напуска през 1931 г. и става журналист на свободна практика и публицист в националсоциалистически вестник. Става радиожурналист и постъпва в SS през 1935, първоначално е член на Rasse- und Siedlungshauptamt (Службата по расовите въпроси и преселението). Доброволец на фронтовата линия в редиците на Waffen-SS, през 1939 г. той е убит югозападно от Белгород като танков командир, когато машината му получава директно попадение от противотанково оръдие.
Полкът получава правото да носи ръкавна лента с неговото име през декември 1943 г.

 
 
Източници:
a) Книги:
“Cloth Insignia Of The SS” от John R. Angolia
“dtv-Lexikon in 20 Banden”, 1992 edition
“German Military Cuffbands 1784 – Present” by Gordon Williamson & Thomas McGuirl
“Himmler’s Black Order” by Robin Lumsden
“Himmler’s Bosnian Division” by George Lepre
“The SS: Hitler’s Instrument Of Terror” by Gordon Williamson
“Uniforms Of The SS” (7 volumes) by Andrew Mollo
“The Waffen-SS” (Osprey Men-At-Arms series # 34) by Martin Windrow and Jeffrey Burn
“Waffen-SS Commanders” (2 volumes) by Mark C. Yerger
“Webster’s New Encyclopedic Dictionary”, 1995 edition
b) Интернет сайтове:
http://axis101.bizland.com/
http://feldgrau.com/
http://www.geocities.com/~orion47/
http://www.skalman.nu/third-reich/
http://www.thirdreichforum.com/
http://www.weltchronik.de/
http://www.wssob.com/