international spy museum facebook mobile spy 007 keystrokes transcription free spy phone tracking iphone app for tracking your period software to track text messages for free

 

Доброволчески корпус

Freikorps

Доброволни милитаристични формации, създадени за борба с немското революционно движение и за защита на границите на Германия след поражението й в Първата световна война. Много от членовете на NSDAP и SA са бивши представители именно на Freikorps.

 

плакат_на_Freikorps_Grenzschutz_OstВ началото на ноемврийската революция от 1918 г. Съветът на народните представители в Берлин не разполага с войски, на които да разчита. По споразумение с Върховното армейско командване (и най-вече с подкрепата на ръководителя на политическия отдел на Генералния щаб фон Шлайхер (по-късно канцлер)) от ноември 1918 г. от бившите фронтоваци, участвали в Първата световна война, се изгражда Freikorps (Доброволчески корпус). Името идва от доброволна единица, организирана през 1813 г. от майор Лютцов като ядро на армия за отвоюването на свобода от Наполеон. В него влизат монархисти и десни консерватисти, безработни младежи, фанатични националисти, които след края на войната и със започването на революцията не виждат за себе си някаква перспектива и чувстват бъдещето си несигурно. 400-те хиляди членове на 120 поименно установени доброволчески формирования са предимно антиреволюционно и антидемократично настроени. Отделните звена наброяват между 2000 и 10000 души. Повечето от тях са въоръжени с карабини, но пехотните и кавалерийските единици разполагат и с доста тежки картечници и минохвъргачки.

Garde-Kavallerie-Schuеtzen-Division със своите 40000 мъже е сред най-големите части на Freikorps. По време на потушаването на януарското въстание от 1919 г. представители на тази дивизия са отговорни за убийството на комунистите Роза Люксембург и Карл Либкнехт. Freikorps се бият в Балтика срещу болшевишки войски и в съгласие с управляващите потушават революционни бунтове и опити за комунистически преврати като Мюнхенската съветска република (смазана от 30000 доброволци водени от Еп) или въстанието от март 1920 г. Но Freikorps не се борят за парламентарната демокрация на Ваймарската република.

Freikorps_Ehrhardt_в_Берлин_Кап-пучДоброволците с готовност се включват през март 1920 г. в дясно ориентирания Лютвиц-Кап пуч. Многоот представителите на Freikorps се включват в Stahlhelm или NSDAP, защото в началото на 1920 г. според Версайския договор Доброволческия корпус трябва да бъде разпуснат. Малка част от членовете на морската бригада на Херман Ерхард, които маршируват в Берлин с Валтер Фрайхер фон Лютвиц, носейки в свидетелство на националистичните си възгледи пречупен кръст на каските, биват по-късно приети в райхсвера. Други доброволци намират подслон в тайната Организация Консул (OC) на Ерхард и убиват водещия републикански политик Матиас Ерцбергер и Валтер Ратенау.

През май 1921 г. множество разпаднали се части на Freikorps биват отново събрани, за да се бият срещу полското посегателство месеци преди разделянето на Горна Силезия. За тази цел още в 1919 г. в Силезия от доброволци е създадена формацията Grenzschutz Ost (Погранична охрана изток) с лозунг "Защити родината!".

Членове на Freikorps постъпват в SA, а по-късно играят решаваща роля в развитието на националсоциалистическото движение. Примери:Gerhard_Rossbach_и_Freikorps_Rossbach_на_Бирения_пуч

  • Мартин Борман - служил в Freikorps Rossbach;
  • Карл Ернст - редник във Freikorps Rossbach и "Черния Райхсвер", по-късно командир на SA в Берлин;

  • Едмунд Хейнс - редник във Freikorps Rossbach, по-късно ръководител на SA в Силезия;

  • Карл Кауфман - сражавал се в бригадата на Ерхард и щурмовата компания на Манфред Килингер, по-късно гаулайтер на Хамбург;

  • Манфред фон Килингер - 1919-1920 г. офицер в бригадата на Ерхард и Organisation Consul, по-късно нацистки премиер на Саксония, а след това посланик на Райха в Словакия (1940 г.) и Румъния (1941 г.);

  • Ерик Кох - доброволец в Горна Силезия и в Рейнската област, по-късно функционер на NSDAP;

  • Виктор Лутце - член на Organisation Heinz в Горна Силезия, по-късно след 30 юни 1934 г. шеф на щаба на SA.

През ноември 1933 г. в Мюнхен на церемонията по честването на 10-та годишнина от Бирения пуч се появяват представители на несъществуващия вече Freikorps. Техни знамена са отнесени на съхранение в Кафявия дом (главната квартира на нацистката партия на Бренерщрасе).