zodiac signs according to numerology numerology in here name numerology love compatibility numbers chinese astrological sign november numerology compatibility numbers for marriage horoscope matching for marriage only by name

 

Nazionalpolitische Erziehungsanstalten

Националполитически възпитателни заведения

 

Tекст: Marcus Wendel

Nationalpolitische Erziehungsanstalt (NPEA или NAPOLA) са основани на принципа на учебните заведения за кадети на имперска Германия и в тях се обучават бъдещите ръководители на Третия райх. Тези заведения използват програмите на обикновените немски училища, като за разлика от тях обаче тук се набляга повече на физическата подготовка и (разбира се) на политическото образоване. Желаещите да се обучават в училищата са много, но само едно от всеки пет деца (не само момчета - има четири заведения за момичета) бива прието, а две трети от приетите не успяват да завършат. Първите училища започват работа на 3 май 1933 г. До войната са открити още 18, а през време на военните действия още около двадесет.

Организирани са по военен модел като учениците ("jungmannen") се поделят на Hunderschaften (група от 100 души), Zuge (взводове) и Gruppen (групи) с "ученическо NCO" за ръководство на всяко подразделение. Тези училища са част от нацисткото младежко движение (от октомври 1934 г. всички ученици трябва да са членове на Хитлер Югенд), но са основани и със съдействието на министерството на образованието. Те бързо попадат под влиянието на SS. През 1936 г. ръководител на заведенията става SS-групенфюрер Август Хайсмайер, а през 1944 г. и самият Хайнрих Химлер. Това развитие довежда до появата на училищата "Адолф Хитлер", които на практика се конкурират с тези от NAPOLA.

Ръководители:

Йоахим Хаупт (1933-1936)
Август Хайсмайер (1936-1944)
Хайнрих Химлер (1944-1945)

Списък на местата, където са изградени NPEA:
 
Achern
Lublinitz
Rufach
Backnang
Marnheim
Schneckengrün
Ballenstedt
Meissen
Schulpforta
Bensberg
Millstadt
Seckau
Berlin
Naumburg
St Paul
Breitensee
Neubeuern
St Veit
Colmarberg (Luxemburg)
Neuzelle
St Wendel
Göttweig
Oranienstein
Stuhm
Haselünne
Ploschkowitz
Traiskirchen
Heythusen (Holland)
Plön
Turnitz
Hubertendorf
Potsdam
Wahlstadt
Illfeld
Putbus
Valkenburg (Holland)
Klotzsche
Reichenau
Wien
Köslin
Reisen
Wollstein
Köthen
Rottweil
Vorau