spy free international spy museum facebook learn more here spy computer software for yearbooks spy software pixel size for 8x10

 

Херман Фегелайн

Hermann Fegelein
(1906-1945)

SS-Gruppenfuhrer, носител на Мечовете към Рицарския кръст. Командир на 8-а SS кавалерийска дивизия “Флориан Гайер”, женен за сестрата на Ева Браун.

 
Превод: Hauptmann
 

Херман Фегелайн е роден на 30 октомври 1906 г. в Ансбах, като най-големият син на о.з. ст. лейтенант Ханс Фегелайн – католик по вероизповедание. От баща си Херман Фегелайн наследява голямата любов към конете. През 1912 г. семейството се премества в Мюнхен, където баща му получава назначение в едно военно-кавалерийско училище. Като юноша Фегелайн работи като коняр при Кристиан Вебер, който през 30-те години е един от най-ранните членове на нацистката партия. Фегелайн е слабо образован, но се научава да язди коне много добре и става полезен за Вебер като му урежда срещи.

След училището и два семестъра в Мюнхенския университет, през 1925/1926 г. Той постъпва в 17-и кавалерийски полк на Райхсвера, където получава 6-месечна подготовка. По същото време в продължение на 2 години членува в Доброволческия корпус, макар в средата на 20-те години ерата на Доброволческите корпуси вече да преминава.

На 20 април 1927 г. Фегелайн постъпва в Баварската провинциална полиция, чието седалище е в казармата Макс ІІ в Мюнхен. Първоначално е унтерофицер от полицията, а след това офицерски кандидат. С това звание на 16 август 1929 г. напуска полицията, но продължава да живее със семейството си в Мюнхен, където продължава да усъвършенства кавалерийските си умения в училището на баща си на Албрехтщрасе.

На 15 май 1933 г. той постъпва в общите SS (Allgemeinen-SS), където на 12 май 1933 г. е произведен в звание SS-Untersturmführer. Длъжността му по това време е адютант на кавалерийския командир на SS група Юг, по-късно SS-Oberabschnitt Юг. До юли 1934 г. пребивава на тази позиция, макар и често да изпълнява задачите на зондерфюрер. На 20 април 1934 г. е произведен в SS-Obersturmführer, на 15 юли 1934 г. е назначен за командир на 15-и кавалерийски щандарт в Мюнхен, а от 1 април 1935 г. поема ръководството на реорганизирания Reiterabschnitt V. От 9 ноември 1934 г. е SS-Hauptsturmführer, а на 30 януари 1936 г. е произведен в SS-Sturmbannführer, с което Фегелайн се превръща в най-бързо напредващия в кариерата млад кавалерийски офицер от Allgemeine-SS.

На 16 юни 1936 г. Фегелайн е назначен от Химлер за командир на създаваното в Мюнхен Главно кавалерийско училище на SS. Фегелайн е наречен от Химлер "Златното момче" заради височината си от шест фута, момчешко лице и раболепно поведение, което му спечелва одобрението на Химлер, който се отнася към него като към син. Химлер му помага в назначенията (най-често свързани с командване на кавалерийски части), способни щабове и щедри бюджети. Когато е ранен на руския фронт Химлер го взима при себе си, за да работи при Хитлер като момче за поръчки. Главното кавалерийско училище в Мюнхен скоро се превръща в притегателен център за посещения на висши офицери от SS. Благодарение на това Фегелайн се превръща и в най-известния офицер от SS в рамките на Allgemeine-SS. След множество победи в турнири и организирането на кавалерийски мероприятия по време на Олимпиадата през 1936 г. в Берлин, на 30 януари 1937 г. Фегелайн е произведен в звание SS-Obersturmbannführer, а на 29 юли 1937 г. и в SS-Standartenführer.

След започването на войната е командир на кавалерийския SS-щандарт "Тотенкопф" и през март 1940 г. е произведен в SS-Obersturmbannführer от Waffen-SS, като му е разрешено да носи и висшите регалии на Allgemeine-SS.

Херман и Валдемар ФегелайнПо време на Полската кампания частта на Фегелайн е използвана за борба срещу бандите и партизаните. На 1 февруари 1942 г. той е произведен в SS-Standartenführer от Waffen-SS, след като на 15 декември 1940 г. и 28 юни 1941 г. е получил съответно “Железен кръст” І и ІІ степен.

На 1 септември 1941 г. кавалерийският SS-щандарт "Тотенкопф" е преобразуван в кавалерийска SS-бригада с два кавалерийски полка. През 1941-1942 г. тя е използвана в централния участък на Източния фронт. Тя претърсва Припятските блата в търсене на бандити и партизани, унищожавайки хиляди от тях. Участва успешно и в зимната битка при Ржев, оказвайки решаващо за хода на бойните действия съдействие. Като признание за качествата на кавалеристите на 2 март 1942 г. техният командир Херман Фегелайн е удостоен с Рицарския кръст на Железния кръст. В мотивите за награждаването му се казва:

“От 25 януари 1942 г. кавалерийската SS-бригада се намира на югоизточния фронт на ХХІІІ армейски корпус в района северно от Никулино-Половинино-Зайцево-Дмитрово-Соколово. Бригадата получи задачата да блокира и унищожи силните вражески части, проникнали западно от Ржев срещу позициите на 206-а пехотна дивизия. Бригадата изпълни заповедта и нанесе големи загуби на противника. С това бригадата не само допринесе за отблъскването на вражеската офанзива, но и оказа съществена подкрепа за германската контраатака. Както през дните на отбрана, така и по време на настъплението бригадата демонстрира издръжливост, кураж и храброст, като командирът на бригадата винаги бе образец за своите бойци. На 5 май 1942 г. бригадата атакува, по лично решение на своя командир, силна вражеска войскова концентрация северозападно от Чертолино. Въпреки извънредно силната му съпротива и изградените отбранителни позиции противникът бе обкръжен и главният път, както и местната гара – осигурени. Със заемането на с. Йерсово на 14 февруари 1942 г. съдбата на противниковите войски бе решена. Благодарение на личната смелост на командира, на неговия кураж и лидерски качества, районът югозападно от Ржев бе осигурен и прочистен”.

Когато е решено кавалерийската SS-бригада да се развърне в кавалерийска дивизия, през пролетта на 1942 г. Фегелайн напуска своята бригада и от май 1942 г. преминава на служба в Оперативното управление на SS като инспектор на кавалерийските и транспортните войски (Инспекция 3). Там на 1 декеммври 1942 г. е произведен в SS-Oberführer. веднага след това заминава на Донския фронт с поверената му бойна група “Фегелайн”, включена в състава на Група армии “В”. В състава на неговата бойна група е и ІІ батальон от 3-ти SS полицейски стрелкови полк на SS-полицейската дивизия. Същият е стоварен при Крупянск и след 30 км марш се включва в тежките отбранителни боеве.

На 20 декември Фегелайн заедно с един Oberscharführer и двама щурмоваци осъществява диверсионно-разузнавателен рейд срещу един руски корпусен щаб и пленява командира, началника на щаба и началника на личния състав. В ръцете му попадат и важни карти за оперативните планове на противника, които незабавно са изпратени със самолет в Главната квартира на фюрера.

На 21 и 22 декември Фегелайн е ранен от снайперисти и поради голямата загуба на кръв е изпратен в лазарет. Командването на бойната група е поето от SS-Hauptsturmführer Карл Лике. В този момент тя се състои от ІІ SS полицейски стрелкови батальон, една батарея тежки полеви гаубици, един дивизион леки полеви гаубици, един дивизион 88-мм противовъздушни оръдия и от небоеспособните остатъци от 15-и SS полицейски полк. След тежки, но успешни отбранителни боеве през януари 1943 г. в района южно от Новая Калитва при Красний молот, ІІ батальон на полицейската дивизия е изваден от състава на бойната група и разположен при Дебица. От първоначалните си 1000 човека батальонът разполага с малко повече от 200 бойци.

За успехите на бойната си група на 22 декември 1942 г. Фегелайн получава 157-ите по ред Дъбови листа към Рицарския кръст. На 23 декември 1942 г. Фегелайн е ранен и след оздравяването си на 20 април 1943 г. се завръща на Източния фронт като командир на SS-кавалерийската дивизия “Флориан Гайер”. На 1 май 1943 г. е произведен в SS-Brigadeführer.

Фегелайн, Маргарет Браун, Хитлер, Ева Браун и Франциска БраунНа 9 и 13 септември 1943 г. е отново ранен, предава командването на Бруно Щрекенбах и след оздравяването си е назначен за офицер за свръзка между Химлер и Хитлер в Главната квартира на фюрера. На 21 юни Фегелайн е произведен в SS-Gruppenführer. На 3 юни 1944 г. сключва брак с Гретл Браун – сестрата на Ева Браун. Бракът и двудневното му отпразнуване се състоят в къщите на Хитлер и Мартин Борман в Оберзалцберг. Фотографии от сватбената вечеря се появяват в британския седмичник "Picture Post Magazine" на следващата година, показващи Хитлер и празнуващите. На 30 юли 1944 г., за заслугите му като командир на 8-а SS кавалерийска дивизия “Флориан Гайер” е удостоен с Мечовете към Рицарския кръст.

Животът на Фегелайн приключва трагично. На 27 април 1945 г. той напуска Имперската канцелария, в близост до Курфюрстендам се отделя от съпровождащите го и тръгва пеша. Неговият адютант твърди, че Фегелайн се е преоблякъл в цивилни дрехи и очевидно е замислял измяна. Късно след полунощ във Въглищния бункер на Имперската канцелария са изпратени за разпит неколцина цивилни, задържани от криминалния директор Хьогл. В един от тях SS-Brigadeführer Вилхелм Монке разпознава Херман Фегелайн. От разпита му става ясно, че е възнамерявал да напусне Берлин и да се свърже с Райхсфюрера на SS Хайнрих Химлер. По заповед на Хитлер е свикан Военнополеви съд, който осъжда Фегелайн на смърт. Хитлер подписва смъртната присъда на своя шурей без всякакво колебание, след което Херман Фегелайн е разстрелян на 29 април 1945 г. в градината на Външното министерство от наказателна команда на Waffen- SS.

Под командването на Херман Фегелайн са разстреляни и екзекутирани повече от 20 000 души...

 
 
Награди и декорации:
 
Железен кръст І степен: 28.06.1941
Железен кръст ІІ степен: 15.12.1940
Рицарски кръст: 2 март 1942
Дъбови листа (157-ми носител): 22 декември 1942
Мечове (83-ти носител): 30 юли 1944
Златен германски кръст: 1 ноември 1943
Сребърна значка за раняване
Медал “Източен фронт”
Totenkopf пръстен