name love compatibility numerology link numerology compatibility numbers for marriage astrology numerology love compatibility zodiac press horoscope love compatibility leo chinese zodiac dragon compatibility with horse

 

1932 - Контролът над Германия е обозрим

1932 г. е много трудна не само за NSDAP, но и за множеството й помощни организации, включително и HJ. Хитлер и приятелите му се надяват именно през тази година да вземат властта в Германия. Това обаче не става - изборите през март не дават пълно мнозинство за партията. На тези от 10 април се стига до балотаж между генерал Паул фон Хинденбург и Адолф Хитлер.

Правителството съзнава опасността от милитаризираната NSDAP и реагира бързи, нареждайки разпускането на Schutzstaffel (SS) и Sturmabteilung (SA). Тази заповед засяга и HJ, защото по това време тя е подчинена на SA и заедно с нея трябва да прекрати дейността си. За съжаление повечето от мерките на правителството не успяват да се наложат. Те дори не успяват да изненадат Хитлер и NSDАP. Нацистите имат свои агенти и хора във всеки немски полицейски участък, така че NSDAP знае какво ще предприеме полицията, още преди самите полицаи да са го разбрали. За да направи нещата политически по-приемливи, NSDAP успява да издейства юридическо оттегляне на забраната за HJ. И младежкото движение продължава дейността си сравнително необезпокоявано.

Забраната на SS и SA се оптразява отрицателно за партията по отношение на загуба на електорални единици и води до трудности в политическата стратегия.

На 17 юни 1932 г. фон Папен в качеството си на новия райхсканцлер вдига забраната на SA. И последната подновява легално дейността си. Облекченето е пълно и за HJ.

Една от най-важните акции на HJ за 1932 г. е "Reichsjugendtag" (Деня на младежта в Райха) проведен в Потсдам на 1/2 октомври. Над 70000 деца участват на фестивала (55000 момчета и 15000 момичета). В автобиографията си от 1967 г. на страница 160 фон Ширах пише, че на този ден пред Хитлер маршируват 100000 от неговите възпитаници, но цифрата е преувеличена. Отговорниците по планирането на тържествата не успяват да предвидят точно броя на участниците. Те могат да осигурят подслон само за 40000 младежи (палатките успяват да съберат само 50000 души). Хитлер държи реч пред огромната маса и следващите седем часа заедно с приближените си наблюдава марша на младите участници.

Немската пресе не се отнася благосклонно към "Reichsjugendtag". Тя се концентрира върху факта, че Хитлер и NSDAP използват децата за своите политически цели.

На 16 юни 1932 г. Балдур фон Ширах е обявен за новия "Reichsführer der Jugend" на мястото на оттеглилия се фон Рентелн.