tracking for nokia imei spy software pixel size for 8x10 mobile phone tracking by imei click the following article spy computer software for yearbooks

 

Ото Кариус

Otto Carius
(1922)

Един от най-големите танкови асове във Вермахта с около 150 унищожени танка, повечето от които на Източния фронт.

 
Автор: "Erich von Manstein"
 

Ото КариусОто Кариус е роден на 27 май 1922 г. в Цвайбрюкен, Райнланд-Пфалц в югозападна Германия. Малко след като завършва училище избухва Втората световна война и през май 1940 г. се записва доброволец в 104-ти пехотен резервен батальон. След периода на обучение е изпратен в 21-ви танков полк и първата битка, част от операция "Барбароса" през юни 1941 г., в която участва е зареждач на Panzer 38(t). След около година опит, придобит в сражения на Източния фронт е приет в курс за офицерски кандидати и след завършването му, през април 1943 г. е изпратен в 502-ри тежък танков батальон. Батальонът е въоръжен с нови "Тигри", а Кариус е назначен за танков командир от 2-ра рота. Същото лято неговата рота се проявява на Ленинградския фронт и взима участие в много сражения в този район. По това време на 502-ри танков батальон е заповядано да подсили фронта заедно с 11-та SS Freiwillige Panzergrenadier дивизия "Nordland" в предмостовите укрепления на Нарва. По време на тези сражения Кариус унищожава 4 СУ-85 и успешно се оттегля без загуби. През юни 1944 г. ротата му е преместена в Дюнабург (Даугавпилс в Латвия) за да защитава града от мощната съветска офанзива. През юли 1944 г. руските войски обхождат германските защитни линии през автомагистралите западно от Минск и Борисов към Витебск (същия път е използван от германците през 1941 г.). Използвайки голямо количество танкове, руснаците планират да разделят окупираната от Вермахта територия на малки участъци и после да завземат Рига. Тъй като Рига е разположена на устието на река Двина Дюнабург е важно място от стратегическо значение както за германците така и за руснаците.

Алберт КершерНа 22 юли 1944 г., 1-ви лейтенант Ото Кариус със своите 8 Тигъра (ранни и средни производствени модели) напредва към селцето Малинава (северно предградие на Дюнабург със заповед да спре съветското настъпление. Ото Кариус и 1-ви лейтенант Алберт Кершер (един от най-високо наградените командири от sPzAbt 502) тръгват с Kubelwagen за да проверят дали селото е вече превзето от руснаците и откриват, че врагът вече го е заел. Кариус обаче забелязва, че руските танкове в Малинава са само авангард, който чака пристигането на основните сили. Той решава да превземе селото преди пристигането им.

Кариус и Кершер се връщат при ротата на съвещание и съставят план. Кариус решава да атакува руснаците използвайки само 2 танка, защото пътят към Малинава е много тесен и да се впусне в атака с всички Тигри би било опасно и безсмислено, защото при евентуално отстъпление те ще се задръстят. 6 Тигъра остават назад докато Кариус и Кершер потеглят към селото. Скоростта и изненадата са в същината на стратегията на Кариус и това е решаващо за уплахата на руските танкове.

Кариус с Дъбови листаКогато "Тигърът" на Кариус (№ 217) се кани да влезе в селото два T-34/85 завъртат куполите си. В този момент "Тигър" № 213 на Кершер, който следва Кариус на около 150 метра стреля и ги унищожава. В това сражение за пръв път Ото Кариус се среща с последния за момента тежък съветски танк ЙС-1 (или може би ЙС-2). Силуетът му леко напомня Кралски Тигър и Кариус се колебае за миг, но стреля и ЙС-1 избухва в пламъци. След време Ото Кариус си спомня, че цялата битка не е продължила повече от 20 минути. За толкова кратко време той и Кершер унищожават 17 съветски танка включително непознатият ЙС-1. Вярно е, че руснаците са атакувани изненадващо, но бързата и точна преценка на ситуацията както и отлично използваната тактика са основните фактори за успех. Постижението на Кариус в Малинава е не по-малко от това на Михаел Витман при Вилер-Бокаж или на Франц Щаудегер по време на операция "Цитадела".

През ноември 1943 г. Ото Кариус унищожава 10 съветски танка T-34/76 на разстояния по-малки от 50 метра. През август 1944 г. той е преместен в Падерборн в току-що създаденият 512-ти Panzerjager батальон и получава командването на 2-ра рота, която се обучава в лагера "Сена" близо до Падерборн и в Долерсхайм, близо до Виена. (sPzJagAbt 512 е въоръжен с мощни Jagdtiger с 128мм Pak 44 L/55 оръдия.) На 8 март 1945 г. без да е приключила обучението си 2-ра рота е насочена към фронтовата линия при Зигбург и взима участие в защитата на Рейн и в крайна сметка на 15 април 1945 г. се предава на американската армия.

След войната Ото Кариус става собственик на аптека, която се казва "Tiger Apotheke".

 
 
Награди и декорации:
 
Железен кръст І и ІІ степен
Рицарски кръст на 4.05.1944 г.
Дъбови листа към Рицарския кръст (535ти носител) на 27.07.1944 г.
Златна значка за раняване
Сребърна бойна танкова значка за участие в 100 успешни танкови сражения
 
Победи:
 
150 танка