numerology compatibility for business zodiac signs compatibility for aquarius numerology life path six numerology in hindi language vedic astrology horoscope online free love calculator and astrology astrology scorpio august

 

1933 - Jahr der "Organization" - Година на организация

Снимка KS.

След като на 30 януари 1933 г. Адолф Хитлер става канцлер на Германия средствата на държавните фондове безпрепятствено се насочват към NSDAP и помощните й организации каквато е и HJ. Жаргонна за националсоциалистите става думата "Gleichschaltung" - съгласуването на всички нива на управлението било то социално, политическо или икономическо.

От 1933 г. ръководството на Hitlerjugend започва за всяка година да дава специална тема. Понеже нацистите идват на власт през януари 1933 за HJ тази година е на "организация". Много от дейностите на HJ се концентрират върху администрацията, организирането, структурирането и т.н. Като награда за добрата му служба в предходните години на 17 юни 1933 г. Хитлер обявява Балдур фон Ширах за "Jugendführer des Deutschen Reiches" (фюрер на младежта в Немския райх). Носител на тази титла фон Ширах вече отговаря само пред един единствен човек - Адолф Хитлер.

Главна цел за HJ през годината на организация е неутрализирането на повечето конкурентни младежки организации като ги принуди или да прекратят дейността си или да се слеят с нея. С изключение на младежките съюзи, подкрепяни от католическата църква, и други по-малки формации, като тази на лутеранската църква, повечето "опозиционни" младежки групи са елиминирани през първите години на Новия германски ред.

През 1933 г. Балдур фон Ширах основава "Reichsjugendbücherei" (Райхсбиблиотека на младежта). Карл Хобрекер е определен от фон Ширах да я ръководи. През последните си години библиотеката на HJ съдържа около 30000 одобрени книги за младежи и писания, предоставени за публикация от членове на организацията от различни краища на света. Библиотеката и повечето от материалите й биват унищожени по врме на войната.

Deutsches JungvolkЕдна от първите помощни организации, оформена от фон Ширах в 1933 г., е тази за момчета на 10-14 години. "Deutsches Jungvolk" се включва в структурата на HJ (въпреки че трябва да се отбележи, че DJ съществува още от 1931 г., ако не и от по-рано).

През март 1933 г. няколко лоялни членове на NSDAP правят опит да създадат организация противовес на набиращата мощ Hitlerjugend. Алфред Розенберг бързо лансира концепцията за алтернативно на HJ младежко движение.

По същество идеята е да бъдат обединени някои по-малки формации като "Freischar Schill", "Werwolf", "Adler und Falken", немските скаути (Pfadfinder), останките от двадесетте години на "Jungsturm" и т.н. в голяма организация - "Gro?deutscher Jugendbund" (GDJB). Предложено е на адмирал фон Трота и той се съгласява да ръководи новата организация. Съзнавайки обаче какъв конфликт може да предизвика една нелегитимна и неодобрена контраорганизация, фон Трота търси мнението на Хитлер по въпроса. Но едно ново младежко движение е в противоречие с мечтата на Хитлер за пълен контрол. Фюрерът ядосано осведомява фон Трота, че неговата GDJB няма политическа стойност и само ще заблуди немската младеж. Така вече тази авантюра е обречена на провал. И въпреки това GDJB е основана на 13 март 1933, а три месеца по-късно е разпусната (17 юни). Политическият натиск и продължителната агресивна дейност на HJ срещу фон Трота и хората му унищожават бързо GDJB.

На 17 юни 1933 г. Адолф Хитлер издига Балдур фон Ширах в длъжност "Jugendführer des Deutschen Reiches". Това по същество решава съдбата на GDJB. Въпреки че Трота протестира, той е принуден да приеме искането на фон Ширах всички членове на GDJB да се прехвърлят в HJ. С документи до всички GDJB представители това става на 28 юни 1933 г.

През 1933 г. на върха на ръководството на HJ възникват разногласия. На организацията липсват точни документи от годините на появата й. За да бъде политически коректна HJ трябва да разполага с юридически документи от по-рано за работата на Густав Ленк. Балдур фон Ширах като Reichsjugendführer приема и подкрепя дейността на Густав Ленк от миналото на движението. Но HJ Obergebietsführer Хартман Лаутербахер отхвърля стореното за HJ от Ленк. 1937 г. Ленк се обръща към Рудолф Хес и го помолва да разгледа този въпрос. Хес приема становището на Лаутербахер. Това кара фон Ширах изведнъж да промени мнението си - той също застава срещу Ленк и работата му по-рано в HJ.

Въпреки очевидните политически спънки, Ленк продължава с опитите предишната му дейност за младежката организация да бъде призната. На 27 октомври 1937 г. той получава подкрепа от неoчакван източник - "Hauptarchiv der NSDAP" (главния архив на NSDAP). Архивът е съгласен с Ленк, че "Jugendbund" e основана по нареждане на Хитлер през 1922 г. като единствената младежка организация на NSDAP. Но в доклада от архива Ленк е представен като човек без статус в NSDAP. Комисията за разследване на въпроса се изказва за него, че не е бил деен през периода на борба ("Kampfzeit") от 1925 до 1933 г. и сега иска незаслужено да се ползва със славата на Нова Германия.