name numerology compatibility test link chinese astrology dragon of earth horoscope love compatibility leo numerology compatibility india zodiac signs compatibility for aquarius chinese zodiac dragon compatibility with horse numerology life path year

 

1923 - HJ и провалилият се Мюнхенски пуч

1923 г. политическата обстановка в Германия е особено обострена, заради окупирането на Рурската област от френски и белгийски войски - възмездие за отказа на Германия да плаща наложените й репарации след загубата на Първата световна война. "Jugendbund" участва на 28 януари на партийния сбор в Мюнхен. Нервите на цяла Германия са опънати.

Силно чувство за несигуност и повторно политическо унижение залива населението на страната. През есента в лендерите Заксен и Тюрингия и в град Хамбург избухват политически бунтове и социални безредия. Често пъти те биват организирани от комунистите. Хитлер и последователите му от NSDAP вярват, че е дошло време да нанесат своя удар - да се възползват от политическия хаос и да завземат властта в Бавария.

На 8/9 ноември 1923 г. в Мюнхен Хитлер и хората му от NSDAP правят своя неуспешен пуч. Ленк и "Jugendbund" не са директно замесени, макар самия Ленк и много други членове на младежката организация да взимат участие в акцията като куриери. Едно от момчетата, Курт Нойбауер, е убито от баварската полиция. Хитлер е арестуван.

Отговорът на правителството идва бързо - в провинция Бавария NSDAP е забранена заедно с младежката организация "Jugendbund" на 9 ноември 1923 г. същото се лсучва и в други лендери. Ленк все още не е арестуван, но няколко седмици по-късно и това става факт. Преди това той действа бързо и създава "нова" организация - "Vaterländischer Jugendverband Deutschlands". Но правителството в Бавария разгадава тази политическа хитрост и бързо забранява и това формирование. През декември 1923 г. властите арестуват Ленк заради действията му.