site press numerology compatibility numbers for marriage what life path number am i name love compatibility numerology horoscope are life path numbers 7 and 4 compatible numerology compatibility with names

 

1900-1922 - От Wandervögel до Jugendbund и Jugendsturm

Още преди да бъде основана нацистката партия, в Германия вече има силно младежко движение. То води началото си от 90-те години на XIX в. и е известно под името Wandervögel, Ausschuss für Schülerfahrten (Прелетна птица - германски младежки туристически съюз основан 1901 г. със средства на католическата църква). В него членуват само момчета, обединени от идеята за връщане към природата. Други подобни организации са движението от 1904 г. "Altwandervögel", групата "Jungwandervögel", "Bund Deutscher Wanderer" от 1905 г. и др.

Членовете на съюза имат идеалистична, романтична представа за миналото с копнеж по дните, когато хората са живели на село. Те отричат ерата на модерния, голям град и имат неясна представа за предхождащата я индустриална революция, започната от бащите и дядовците им. Младите презират алчността и материализма и очерталия се нов тип общо мислене. Те намират строгата германска образователна система за твърде деспотична и отричат авторитета на родителите. Виждат лицемерие в политиката и системата на класовото общество в Германия на Кайзер Вилхелм, която се крепи изцяло на наследствеността и натрупаните богатства.

Вместо това те мечтаят за Jugendkultur - култура на младежта, ръководена от младите, в която те ще бъдат истински оценени. Искат да повярват в нещо по-голямо от ценностите на родителите си.

Членовете на Wandervögel се стремят да се дистанцират от панталоните с ръб и колосаните ризи на средната клса като носят къси дрехи и туристически обувки. Те изпитват наслда от преоткриването на природата без каквито и да било модерни улеснения, ходейки пеш и спейки под открито небе. Пеят стари германски народни песни около лагерните огньове и въвеждат обичай да се поздравяват помежду си с "Хайл".

Това младежко движение бързо нарства от 1900 до 1914 г., привличайки вниманието и отрицателното отношение на основните политически и религиозни сили в Германия, които скоро на свой ред създават младежки групи, съперничещи на Wandervögel и присвоявайки идеята за връщане към природата плюс още няколко нейни концепции.

Младежката католическа организация, бойскаутите, заедно с още няколко различни политически, религиозни, паравоенни и спортни групи се развиват стремглаво, като са организирани по такъв начин, че действително се ръководят от младите и лидерите има са само с няколко години по-възрастни от момчетата, които ръководят.

С избухването на Първата световна война в 1914 г. по-голямата част от немската младеж е завладяна от военната мания, която помита Германия, и ентусиазирано излиза на бойното поле, считайки това за благородна и романтична постъпка, която ще ги превърне в 'нови мъже'. В действителност те загиват с милиони, покосени от оръдията на модерната война - къртечници, иприт и артилерийски снаряди. През 1918 г. Германия е победена и скоро затъва в политически и обществен хаос.

Непосредствено след Първата световна война се открояват четири типа младежки движения: "Bündische" младежки движения, общество или сбор от по-свободомислещи индивидуалисти; младежките групи, подпомагани от католическата (или друга) църква; младежките движения, финансирани от немската комунистическа и социалистическа партия; "Völkische" млдаежки движения, поддържани основно от немските националсоциалисти (и други десни партии). Освен тези групи в Германия по това време съществуват още множество други младежки центрове, леви или десни по характер. Такава организация е "Jungdeutsche Bund", ориентирана крайно антикомунистически и расистки.

Повечето от комунистическите младежки организации се появяват веднага след ноември 1918 г. - "Bismarckjugend" и "Kommunistische Jugendverband Deutschlands". Социалистите също реагират, създавайки "Sozialistische Arbeiterjugend". Центристите оформят своето младежко движение "Windthorstbund", а Немската народна партия (DVP - Deutsche Volkspartei) формира "Hindenburgjugend".

През ранния период от 1918 до 1922 г. между първите три групи от по-горе посочените четири основни типа движения има голяма подвижност. Немската младеж все още се опитва един вид да намери себе си след поражението от 1918. Повечето от младежките групи обаче нямат ясни схващания и това е основната причина, за да губят членовете си. Друга такава е, че повечето организации са милитаристични по дух и структура.

По интересното е, че DAP/NSDAP в началото проявява относително слаб интерес по отношение на организирането на немската младеж, въпреки че непрестанно тръби, че е партия на младите в Германия. Макар през 1920 г. Хитлер да дава нареждането за създаване на младежко движение към партията, истинско такова за NSDAP се появява едва през 1922 г. - "Jugendbund". До тогава всеки младеж, желаещ да се включи в партията, трябва да го направи, постъпвайки в повече ориентираната към възрастните Щурмова част (Sturmabteilung - SA).

Новите политически, паравоенни, религиозни и спортни младежки организации се разрастват бързо в Германия и заливат младежта на социалистите, демократите и консерваторите. Много от тях във военен стил си изработват униформи и се организират йерархийно по формален ранг, което представлява голяма разлика от времената на неуниформеното облеколо и правилото за съгласие от времето преди войната. И въпреки това тези движения продължават да споделят някои от тогавашните си идеи, отказвайки да се върнат към старото социално статукво и желаейки да дадат старт на нова идеалистична ера, по-добра Германия и може би по-добър свят.

Въпреки че точното начло на "Jugendbund" е обвито с мистерия, повечето историци приемат датата 8 март 1922 г. Това е денят, в който Хитлер публикува статия във "Völkischer Beobachter" с призив към немската младеж да се включи в организацията на NSDAP "Jugendbund": "Ние искаме националсоциалистическата младеж, а и всички млади немци, независимо от класовия си произход и професията си, на възраст между четиринадесет и осемнадесет години, засегнати от страданията и несгодите сполетели Отечеството и които по-късно искат да се включат в редиците на борците срещу еврейския враг, единствения виновник за настоящите ни страдания и срам, да влязат в Младежката лига към NSDAP..."

Съвременниците на събитията говорят, че на 12 септември 1920 г. Густав Адолф Ленк (роден на 15 октомври 1903) се опитал да се запише в NSDAP. Той и баща му посещават събрание на партията в кръчмата Stadtkeller в Мюнхен. След като казват на Ленк, че не може да стане член на партията, защото е малолетен, той поисква да се запише във филиалната младежка организация. Когато получава отговор, че такава няма, Ленк запитва дали сам може да създаде. Така идеята постепенно хрумва и на други.

Заради ентусиазма си Густав Ленк получава разрешение да организира националсоциалистическо младежко движение. Но младият Ленк не е най-амбициозният сред младежите. От NSDAP с разочарование виждат, че Ленк не прави много за осъществяването на плановете си. През 1922 г. Хитлер взима нещата в свои ръце и пуска споменатата вече статия.

Една от първите цели на "Jugendbund" е популяризирането на идеите на партията в Германия. Младите детайлно се запознават с философията на NSDAP и активно се включват в борабата за надмощие сред младежките десни организации. Тук трябва да се отбележи, че идеята на Ленк е организацията му да бъде колкото може по-независима от партията. Това не съвпада с виждането на Хитлер, който възприема "Jugendbund" като персонално сдружение за селекция на бъдещите немски лидери. На 13 март 1922 г. Хитлер прави компромис с Ленк. Лидерът на партията признава Ленк за ръководител на "Jugendbund", но го поставя под директния контрол на командващия на SA Йохан Улрих Клинч. През март 1922 г. Ленк публикува целите на организацията си: Увеличаване на членовете на основата на фьолкиш (расовите) принципите; Борба за подкрепа на фьолкиш идалите; Обучение на германците в любов към родината; Обучение на германците в любов към народа; Поддържане на високи морални и цивилизационни ценности; Силна неприязън към еврейските идеали.

В "Jugendbund" могат да членуват само млади арийци на възраст между 14 и 18 години. Структурата на движението наподобява тази на NSDAP. Всеки член на "Jugendbund" първо трябва да се закълне във вярност към Адолф Хитлер, а после и в 11-те точки на "Jugendbund" и в програмата на NSDAP.

"Jugendbund" 1922/23 г. съдържа три секции:
- Jungmannschaften: за момчета между 14 и 16 години;
- Jungsturm "Adolf Hitler": за момчета между 16 и 18 години;
- Секция за немски момичета.

На 13 май 1922 г. Хитлер и малобройните му последователи официално обявяват създаването на младежко движение към NSDAP. На това събиране мюнхенската "Ortsgruppe" на "Jugendbund" избира да носи името "Jungsturm Adolf Hitler". И въпреки че бирарията Bürgerbräukeller е изпълнена до край, привлечени са твърде малко младежи. Едно нещо обаче остава ясно - младите са в подчинение на SA.

Ръководството на младите ("Jugendbund Reichsführung") се води вече официално от Густав Ленк от мюнхенския офис на улица Корнелиус 12. По това време там се помещава и щабквартирата на NSDAP. Постепенно секции на "Jugendbund" се откриват и на други места в Германия (предимно на юг) и дори в Австрия (макар активните членове на "Landesverband" там да се едва шепа хора).

В ранните години "Jugendbund" има конкуренция. Тя идва от други десни политически формирования, които също имат свои младежки звена. В Судетите в Чехословакия Ойген Веезе основава дясна младежка група. В Австрия Адолф Бауер и Валтер Гатермайер правят същото и покриват по-голямата част от провинцията и Виена. След като поема водачеството на "Jugendbund", Ленк работи здраво, въпреки че не е сред най-способните организатори. Опитва се да разшири групите на "Jugendbund" и води преговори с Веезе, Бауер и Гатермайер за обединяване в голямо националсоциалистическо младежко движение.

Веднага възникват политчески търкания, защото чуждите младежки групи не желаят да се подчинят на Густав Ленк и NSDAP. Ленк създава филиали на организацията си в Австрия и Чехословакия, а местните младежки организации изпращат представители в Мюнхен и Нюрнберг да се запознаят с дейността на NSDAP. Повече стъпки за по нататъшно сътрудничество до Бирения пуч от ноември 1923 г. не са направени. В Германия Ленк усилно се старае да разпространява апелите си към немската младеж. Помага да се публикува първият вестник на "Jungsturm" - "Der Nationale Jungsturm, Nachrichtenblatt der Nationalsozialistischen Jugendbundes", но за негово съжаление вестникът не просъществува дълго като самостоятелен орган. След 12 август 1922 г. той бързо е реформиран в седмична притурка към "Völkischer Beobachter".

Най-ранната публична изява на "Jugendbund" е от2 септември 1922 г. на празник в Нюрнберг. На събитието участват 900 членове на младежката организация. На 14/15 октомври 1922 г. "Jugendbund" участва и като официална част от NSDAP на партийния сбор в Кобург. Там Ленк и неговата мюнхенска "Ortsgruppe - Jungsturm Adolf Hitler" маршируват пред Адолф Хитлер и други високопоставени представители на партията. През деня Хитлер представя своя "Jugendbund" и първия му флаг. Той представлява бял вимпел със златна котва и свастика като централен мотив. Ленк докладва пред Хитлер, че "Jugendbund" вече се състои от 39 "Ortsgruppen" (локални клонове). Младите членове на партията са около 1200. Но няколко месеца по-късно се случва злополука. Членове на "Jugendbund" водят улична схватка в Мюнхен с други политически активисти, която принуждава полицията да се намеси и да конфискува знамето.

Сред правилата на лигата са безплатното членство и подчертаната "любов към една страна и един народ, насладата от честната и открита борба и физическата активност, дълбоката почит към етическите и духовни ценности и отричането на тези създадени от евреите..."

Лигата провежда ежеседмични събрания с лекции и дискусии. Всяка втора неделя се провеждат задължителни туристически походи сред природата. Създават се и библиотеки за членовете на движението, в които "ненужната литература" не се включва. Първите униформи за младежите са копирани от облечените в кафеви ризи SA. Това причинява негодуванието на по-младите мъже, членуващи в SA, защото понякога се случва да бъдат сбъркани с младежката лига.