international spy museum facebook iphone 5s tracking telus go here tracking using android cell phone monitoring devices spy

 

Валтер Йозау

Walter Oesau
(1913-1944)

Ас на Луфтвафе със 123 въздушни победи и носител на Мечовете към Дъбовите листа на Рицарския кръст.
 
Превод: Тошко "German" Драгиев
 

Валтер Йозау приема длъжността комодор на JG 2 след гибелта на Вилхелм Балтазар. Най-напред Йозау е артилерист в земните войски, но скоро постъпва на служба в Луфтвафе. Физическият и душевно силният юноша "Гуле", както често го наричат, скоро става като една от най-изтъкнатите персони в Луфтвафе.

Йозау е роден на 28 юни 1913 г. във Фарневинкел, Холщайн. Първите си осем победи постига с "Легион Кондор" в Испания. Към началото на Втората световна война "Гуле" е комеск на 7./JG 51. От август 1940 г. командва III./JG 51. На 20 август Йозау получава Рицарски кръст, след като пети подред постига 20 победи срещу френски и английски машини. На 2 февруари 1941 г. той вече е удвоил личната си сметка на 40, с което е четвъртият летец достигнал тази цифра. При подготовката за войната срещу Русия, през юни 1941 г. майор Йозау е прехвърлен на поста командир на III./JG 3 "Удет". Остава до юли на Източния фронт, след което става комодор на JG 2 "Рихтхофен". На Източния фронт Йозау сваля 44 руски самолети. За 80-тата си победа на 15 юли 1941 г. е награден с Мечовете към Рицарския кръст. На 26 октомври 1941 г. полковник Валтер Йозау постига 100-та си въздушна победа, с което става третият достигнал това постижение след Вернер Мьолдерс и Гюнтер Лютцов. В продължение на две години Йозау ръководи JG 2, след което става Jafu Бретон. Когато натискът на съюзническите бомбардировки се усилва в Луфтвафе изпитват нужда от комодор като Йозау. Така през октомври 1943 г. той се завръща за да поеме водачеството на JG 1 в отбраната срещу бомбардировъчните вълни и изтребителите за съпровождение. Въпреки твърдостта и бойния си дух Йозау започва да показва признаци на изтощение. Нищо чудно като се има предвид, че още от Испания и от 1939 г. той воюва неуморно без прекъсване.

След около 300 бойни полета той има 123 победи. На 11 май 1944 г. Йозау повежда ескадрата си срещу група от "Летящи крепости" ескортирани от "Мустанги" и "Лайтнинги". Над Аахен комодорът се опитва да отвлече вниманието на американските изтребители, за да успеят хората му безпрепятствено да атакуват четиримоторните бомбардировачи. При поредната маневра срещу звено "Мустанги" той е изненадан от летяща по-високо група Лайтнинги и попада в капан. Не му остават никакви шансове, а също и на другарите му, които се опитват да му се притекат на помощ. С горящият си самолет комодорът се разбива в платото Айфел. С признание за отличните му командирски качества и изключителни успехи, JG 1 получава името "Йозау".

 
 
Награди и декорации:
 
Железен кръст ІІ степен:
Железен кръст І степен:
Рицарски кръст: 20 август 1940 като капитан и Staffelkapitän 7./JG 51
Дъбови листа (9 награден): 6 февруари 1941 като капитан и Kommandeur III./JG 3
Мечове (3 награден): 15 юли 1941 като капитан и Kommandeur III./JG 3