international spy museum facebook article source mobile tracker android app spy free software for llc android heart

 

Валтер Новотни

Walther Nowotny
(1920-1944)

Един от най-големите изтребители на всички времена, носител на Брилянтите към на Рицарския кръст с Дъбовите листа и Мечовете за 258 признати въздушни победи.
 
Превод: Тошко "German" Драгиев
 

Валтер Новотни е млад, импулсивен изтребител - индивидуалист. Той е "замесен от същото тесто", от което и Ханс-Йоахим Марсей. Стоящият на пето място в ранглистата по количество победи Новотни, се ражда на 7 декември 1920 г. в Гмюнд, Австрия. В Луфтвафе постъпва в началото на войната. На 1 декември 1940 г. пристига в резервната ескадрила на JG 54, разположена във Виена-Швехат. След приключване на изтрeбителната подготовка получава назначение: в 9/JG 54 "Teufelsstaffel" ("Дяволската ескадрила").

Новотни започва да воюва като редови летец, който рядко съблюдава мястото си в двойката или звеното. Неговият пламтящ боен дух го подтиква към атака преди да е получил заповед. Това му носи нерядко предупредителни забележки. Първите си три победи младият лейтенант спечелва на 19 юли 1941 г., когато над остров Йозел сваля три руски биплана И-15. Вследствие на ожесточения огън на ПВО обаче, двигателят на самолета му получава попадение и той започва да губи височина над вражеска територия. Новотни променя веднага курса си към Балтийско море, предпочитайки приводняването пред руския плен. Изпращайки по радиото вик за помощ, той пада във студената вода. След като гребе в надувната си лодка три дена и три нощи към сушата, в крайна сметка я достига, но е напълно изтощен. Когато поискват да го откарат в лазарета настоява сам да шофира автомобила. Придружаващия го унтерофицер протестира, но младият лейтенант обръща внимание на военния си чин и подкарва колата сам. Поради умората обаче загубва съзнание, отклонява се от пътя и се удря в дърво, при което получава мозъчно сътресение. Тази случка подействува върху младия и буен пилот твърде отрезвително. На 4 август 1942 г. Новотни постига 7 въздушни победи, с което общата им сума възлиза на 54. Един месец по-късно е удостоен с Рицарския кръст. На 25 октомври поема командуването на "Дяволската ескадрила" и избира за свой воден добрия си приятел Карл Шньорер. Двамата се обръщат един към друг по прякори "Нови" и "Куакс", които скоро започват да се употребяват и в цялата ескадрила.

Новотни получава отличие от ХитлерНа 1 февруари 1943 г. Новотни е произведен в чин майор. Захваща се с формирането на звено, което се развива като най-известното и успешно звено в Ягдвафе. 66-ата си победа Новотни постига на 7 март 1943 г., 82-рата - на 20 май. През юни успехите му растат фантастично, като само през този месец печели 41 победи, десет от които само на 24 юни. 100-та победа докладва на 15 юни. През август сваля още 49 противника. Цифрата 150 е достигната на 18 август. На 14 септември има вече 200 въздушни победи, за което на следващия ден е удостоен с Дъбовите листа към Рицарския кръст. Мечовете получава на 22 септември 1943 г. За времето от 5 до 15 октомври Новотни сваля 32 руски самолета. С това той достига цифрата 250 и застава на върха на класацията в Ягдвафе по това време. На 19 октомври 1943 г. капитан Новотни, осми поред във Вермахта, е награден с Брилянтите към Рицарския кръст. По това време "Нови" има подадени за признаване още 50 победи, които обаче не биват зачетени.

През 1943 г. звеното на Новотни, състоящо се от четирима летци, постига почти 500 победи! Новотни, Карл Шньорер, Антон Дьобеле и Рудолф Радемахер стават един обигран тим, опериращ с най-висока прецизност, от когото руснаците изпадат в страх и ужас щом само разберат, че е във въздуха.

Продължителното натоварване в полетите явно се отразява на "Нови". Започват да го измъчват кошмарни съновидения. Например как при атака срещу гигантски самолет му се изпречва една ръка, която му показва, че при 281 победи той ще трябва да загине. Неговите другари се надсмиват над тези сънища, с изключение на Шньорер, който твърде ясно разбира какво преживява приятеля му. Комодор фон Бонин, забелязал симптомите на бойно изтощение, изпраща Новотни в отпуск в родината през ноември 1943 г. за да му даде възможност да си почине и съвземе. След като Новотни, отдъхнал и възстановен, се връща на фронта, става комодор на учебната ескадра 101, намираща се в Южна Франция. Възложено му е да "произвежда" за отбраната на Отечеството добре подготвени летци от младото попълнение. През юли 1944 г. Новотни е натоварен с: командуването на Kommando Nowotny, провеждащ фронтови изпитания на Ме 262 като изтребител в Ахмер. Въпреки, че вече няма работа с ескадра "Зеленото сърце", Новотни нарежда да изрисуват на машината му зелено сърце, за да му напомня за гордите дни на JG 54 под командата на Ханес Траутлофт. На 8 ноември 1944 г. Новотни излита от Ахмер на прехват. След като сваля три Б-17 "Летяща крепост", той се впуска в бой с няколко изтребителя "Мустанг" от ескорта, при което единият от двигателите на неговия Ме 262 прегрява. Новотни се отклонява от боя и прикривайки се зад облаците се насочва към Ахмер за кацане. По това време американските изтребители обикновено дебнат над летищата, където се базират реактивни изтребители, изчаквайки ги да се насочат за кацане. Положение в което германските изтребители са уязвими и безпомощни. Американците нападат именно в този момент и победата им почти винаги е сигурна. Когато Новотни се насочва за кацане върху него пикира дебнещ "Мустанг" и го сваля. Новотни има 258 официално зачетени победи. Ако към тях се прибавят и 23-те непризнати ще се получи точно числото 281, което изиграва такава съдбоносна роля в неговите съновидения!

Kommando Nowotny образува сърцевината на новата JG 7, въоръжена с реактивни изтребители, чието командуване поема Йоханес Щайнхоф.

 
 
 
Награди и декорации:
 
Железен кръст ІІ степен
Железен кръст І степен
Рицарски кръст: 4 септември 1942
Дъбови листа (293 носител): 5 септември 1943
Мечове (37 носител): 22 септември 1943
Брилянти (8 носител): 19 октомври 1943
Златен германски кръст:
Frontflugspange für Jäger in Gold mit Anhänger Einsatzzahl "400"
Sechsmalige Nennung im Wehrmachtsbericht
Finnisches Freiheitskreuz 1. Klasse
Ehrenabzeichen der finnischen Luftwaffe
Flugzeugführer- und Beobachterabzeichen
Ehrenpokal der Luftwaffe
Verwundetenabzeichen in Bronze