facebook private spy free software for llc mobile tracker android app visit web page tracking using android

 

Германските торпеда през Втората световна война

 
 
Автор: К. Чуканов
 

Главното оръжие на подводния флот е торпедото. На германските подводници през Втората световна война действат 2 основни типа. Това са G 7 a , което работи с алкохолно-парен мотор и G 7 e , което се задвижва електрически. G 7 a има по-широк обхват, но се издава през деня и при спокойна повърхност чрез характерна морска диря. G 7 e не оставя диря, но е ограничено в обхвата си. От тези два торпедни типа са изведени фактически използваните варианти.

 

T- I ( G7 a) – парно торпедо

Обсег: 12,5 км. при 30 възела
  8,0 км. при 40 възела
  6,0 км. при 44 възела

Заряд:

280 кг.
Задвижване посредством 1 шестлистно витло
 
 

T- III ( G7 e) – електрическо торпедо

Обсег: 5,0 км. при 30 възела
Заряд: 280 кг.
Задвижване посредством 2 срещуположни витла ( за стабилизация )
G7e трябва да бъде нагласяно към торпедния апарат 3-4 дни
 

T- IIа ( G7 e) FAT – циркулиращо торпедо

Обсег: 7,5 км. при 30 възела
Заряд: 274 кг.
FAT е циркулиращо торпедо, което може да се движи в зигзагообразна линия. Когато FAT не е намерило целта си след изминаването на зададеното му разстояние, то прави обръщане на 800 или 1600 м. и повтаря тази маневра, докато не срещне корабен корпус или не изхаби батериите си. Преди пускането на FAT вълчата глутница, ако такава е налице, трябва да спазва ход в конвой, така че подводниците да могат да се отдалечат или да се потопят на най-малко 50 м., понеже торпедото може да порази както товарен кораб, така и подводница от собствения конвой.
 
TV ( G 7 e ) Акустично самонасочващо се торпедо ( от февруари 1942 )
Обсег: 5,7 км. при 24 възела
TV (орехче) първоначално е трябвало да бъде използвано срещу ескортите на конвоите, което обаче не е можело да бъде изпълнено поради ограничената скорост и породения от това обстоятелство дълъг ход. TV реагира на звуците на витлата на товарните кораби и се насочва само. Активира се след изминаване на 200 м. След изстрелването подводницата трябва да се потопи на 60 м., за да не привлече торпедото със звуците на собствените си витла. На практика в много случаи TV се оказва несигурно. Често то не се отзовава на витлата на противниковия кораб и се взривява едва след като го е отминало. При това торпедото реагира само на определена честота. Ако товарните кораби се движат прекалено бързо или прекалено бавно, TV става безполезно. В хода на Войната съюзниците създават и усъвършенстват „Фоксер”. Това е уред, който се поставя на разстояние зад корабите от конвоя и имитира звуковите вълни на витлата, което е трябвало да отклони TV. „Фоксер” обаче създава неудобства за конвоите. За подготвянето и използването му е необходимо твърде много време. Освен това симулираните звуци могат да привлекат вълча глутница, която иначе не би засекла конвоя.
 

Други типове торпеда

 

Опити са правени също с „оптично” торпедо. То е трябвало да реагира чрез фотоклетка на сенките, хвърляни от противниковия кораб. Лошото време и мрачното небе обаче затрудняват максимално електрониката. Съвсем логично това торпедо нощем е напълно неизползваемо. Поради това опитите са изоставени.

Работи се и за създаването на свързани със стоманени въжета торпеда и типове с двигател Walter . Развитието на тези програми обаче се осъществява прекалено късно и новите оръжия реално не са вкарани в действие.
 
 

Торпедни взриватели

 
През Втората световна война са използвани 2 типа торпедни взриватели, а именно ударният и магнитният, който реагира на магнитното поле на корабния корпус. В началото на Войната има големи проблеми с втория тип, които довеждат до т. нар. „Торпедна криза”. Като последствие подводниците са принудени да се задоволят за известен период от време с по-малко ефективните ударни взриватели. Магнитните взриватели се задействат, когато са достигнали положение под кила на кораба. Взривът обикновено прекършва гръбнака на противника. По този начин може да се достигне оптимална разрушителна сила при относително малки заряди. Ударният тип се задейства при сблъсък с корпуса и при същите заряди е в състояние да отвори само голям процеп. За да бъде нанесен окончателно смазващ удар, е необходимо да бъде изстреляно второ торпедо.