android heart rate monitor strap click to see more source spy computer software for yearbooks mobile tracker android app

 

"Hochdruckpumpe" (HDP) или V-3

снаряд за V-3

 

тестова версия на V-3 в ПолшаV-3 е оръдие със супер голям обсег на действие, констроирано да обстрелва цели отвъд Английския канал, към Лондон. За да остане предназначението му в тайна му е дадено кодовото наименовенаие Hochdruckpumpe (Помпа за високо налягане). Конфигурацията и скиците на оръжието му донасят и прякорите "Busy Lizzie" и "The Millipede". V-3 е проектирано като мултикамерно оръдие с калибър 150 мм с цев дълга 150 м. Има конвенционална задна част и камера за налягане в самия край. Няколко спомагателни камери са конструирани и долепени на 45° до цевта на интервал от по 40 м. Теорията за действие на механизма на оръжието е, че ще се изстрелва специален снаряд със специален заряд в основната камера. Допълнителен заряд ще се постави в помощните камери. Основният заряд ще се възпламени и ще изстреля снаряда, завъртайки го по дължината на дулото. Когато снарядът премине покрай помощните камери допълнителните заряди ще се възпламенят и още повече ще ускорят движението му. Снарядът трябва да напусне дълото с много висока скорост - планира се тя да достигне 1524 м/сек. Предвижда се обсегът на действие на оръдието да е до 280 км.

модел на V-3 на мястото, където е трябвало да бъдеИдеята за мултикамерно оръдие със сигурност не е нова. За пръв път е предложена от двама американци - Лиман и Хаскел - през 1880-те. Констроирано е оръжие по техните изчисления и е изпробвано, но се оказва неуспешно. Газовете при възпламеняването на основния заряд възпламеняват допълнителните заряди преди снаряда да достигне помощните камери и по този начин предизвикват обратен на очаквания ефект. Идеята на американците е възкресявана още няколко пъти, но без успех. През 1941 г. инженер Кондерс от Рxохлинг Щалверке АГ (Röchling Stahlwerke AG) предлага свой вариант за подобно оръжие. 20 мм прототип е създаден през май 1943 г. и дава добри резултати. Кондерс някак успява да се домогне до одобрението на Хитлер и получава разрешение да действа сам, без знанието на Военната оръжейна служба, която би ликвидирала проекта веднага. Създадени са оръдия в реален размер (от фабрика Рьохлинг (Röchling)) и са тествани. Тестовата площадка за V-3 се намира в Misdroy, Полша. Всичките експлодират или претърпяват други несполуки. По същото време (1943 г.) стотици работници са изпратени на планинските склонове в Мимойек, близо до Кале, на 165 км от Лондон, за да построят база, от която с V-3 да бъде обстрелвана столицата на Великобритания. Подземната база трябва да помести гигантско оръдие. Цевта му се състои от пет дълги тръби и всяка от тях съдържа заряд от 136 кг. Позицията и ъгъла на оръдието са специално избрани така, че то да е директно насочено срещу Лондон. Цялата подземна площадка е покрита с бетонен купол с дебелина 5 м. Накрая обаче се налага да се потърси съдействието и опита на Военната оръжейна служба. Военните някак си успява да накарат оръдието да проработи до известна степен.

част от V-3 след войната

Съюзниците се опитват да унищожат базата с бомбардировки, но не успяват. Тогава се взима решение да бъде натоварен самолет с TNT и да бъде направляван с радиоустройство до оръдието, зада го унищожи. По време на тестовете за тази операция двама пилоти загиват (Джоузеф Кенеди Младши е единият от тях) и планът е изоставен. Съюзниците решават проблема с подобна площадка до Елфо-Уейзерн като хвърлят бомбата за дълбоко проникване "Tall Boy". Дългият 6,4 м снаряд тежи 5454 кг. и пада със скорост 1200 км/ч. входът към комплекса на V-3Бетоненият купол е разрушен, а площадката наводнена (като повечето от работниците се издавят). Пет дни по-късно напредващите Съюзнически сили овладяват Кале и проектът вече става невъзможен за изпълнение. А след войната британците взривяват прохода към комплекса. (В началото на 80-те години на миналия век един от входовете отново е отворен. Част от огромния комплекс е превърната в музей в памент на жертвите от бомбардировката. Един от монументите е посветен на Джоузеф Кенеди, брат на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди) Волята на Хитлер е да направи от това оръдие своето трето "Оръжие на възмездието", но само две свити версии са създадени от него и набързо хвърлени в употреба по време на Арденската офанзива през декември 1944 г. Направени са един или два изстрела без документирани резултати и оръдията са взривени и изоставени. Твърди се, че фрагменти и парчета от експерименталните оръдия все още се намират по балтийското крайбрежие.

монумент, посветен на Джоузеф Кенеди и екипажа му

 
 

Други Vergeltungswaffen:

V-1
V-2