click at this page gps location read more spy free software for llc software

 

Кралският тигър в Ла Глез

Един от малкото останали запазени танкове Tiger II ("Кралски тигър").

 
Превод: Erich von Manstein
 
 
Йохен ПайперKampfgruppe Peiper, командвана от ветерана Йохен Пайпер от 1-ва SS Panzer Division (LAH) пресича границата при клисурата до Лосхайм в началото на операция “Зимна мъгла” на 16 декември 1944 г. Неговите части пленяват склад за гориво близо до Хонсфелд, и по-нататък по време на настъплението им, при Малмеди, някои от хората му участват в избиване на американски пленници. Достигайки Ставло на 18 декември, Kampfgruppe среща първата сериозна съпротива. Пайпер оставя някои от хората си да се бият, докато главната колона се отклонява по моста при Троа пон. Той обаче е взривен, а американците се отбраняват упорито, така че Пайпер поема пътя към Ку и Ла Глез.

Ла Глез е достигната, но усилията, настъплението да бъде продължено, са осуетени. През следващите няколко дни Пайпер защитава селото. След това останките на неговата Kampfgruppe се промъкват през американските линии и избягват унищожението си. През това време те изоставят 135 превозни средства в и около областта. Само в Ла Глез са изоставени: 47 бронирани коли със задни гъсенични колела (SPW)

7 Panzer IV
12 Panther G
1 Panther H
6 Tiger II (Кралски тигри)
6 Bisons (150mm Hows)
3 Puma
1 зенитно оръдие на бронирана кола
2 бронирани коли
4 руски 120mm минохвъргачки
1 Flakpanzer IV
1 камион Steyr
1 Schwimmwagen (превозно средство тип амфибия)
1 Ketten-Krad (мотоциклет с гъсенични колела)
1 BWM мотоциклет
3 коли (Steyr 1500 A/01)
1 75 mm оръдие
1 зенитно оръдие
1 US Jeep (пленен и използван от германците)
1 Dodge (пленен и използван от германците)
1 Dodge линейка (пленен и използван от германците)
1 камион (неустановен тип)

Тигър II на снимката в музея на Ла Глез е един от шестте, изоставени от Kampfgruppe Peiper. Този 68 тонен танк развива скорост на пътят от 35 км/ч, и разстояние до 170 км. Въоръжен е с 88 мм KWK 43, и е защитен от 150 мм предна броня, и 185 мм на купола. Така има само няколко съюзнически оръдия, които могат да да го унищожат, а повечето от тези, които са изоставени в Ардените или имат повреда във веригите, или остават без гориво. В Ла Глез един от пленените "Тигри" II е използван като учебна мишена за стрелба от американските войски след като селото е превзето. Те стрелят снаряд след снаряд по него - и никой не прониква през бронята!

Този танк е реставриран преди няколко години, понеже основното оръдие е било повредено. Пребоядисан е, но оригиналният номер на танка, "213" е запазен. Танк № 213 е част от 501-ви батальон, командван от Дьолингер, и е изоставен пред градчето. Преместен е на сегашното си място през 1951 г.