learn more here click at this page mobile tracker android app click at this page visit web page

 

Nationalsozialistische Betriebszellenorganisation (NSBO)

 

 

Текст: Marcus Wendel

Формално Nationalsozialistische Betriebszellenorganisation (NSBO) е основана на 15 януари 1931 г., но предисторията й започва няколко години по-рано.

Първата работническа група от избиратели на NSDAP се появява през 1928 г., когато Йоханес Енгел основава NS Wahlerschaft (съюз по-късно преименуван на NS Arbeiterkampfbund) в завода за спирачки Knorr в Берлин.

Гауорганизационлайтерът в Берлин Райнхолд Мухов предлага през юни същата година такива групи (известни още като Zellen) да бъдат формирани на всички работни места като той заеднос Енгел създават Sekretariat für Arbeiterangelegenheiten. През май 1930 г. в Берлин е основана Gaubetriebszellenabteilung с лидери Енгел и Мухов.

Отправен е призив такива Zellen да се създадат навсякъде из страната и на 15 януари 1931 г. се основава Reichsbetriebszellenabteilung (RBA), което на 8 март 1931 г. променя името си на NSBO.

Лидерът на Немския работнически фронт (DAF) д-р Роберт Лай на 2 май 1933 г. обявява, че NSBO ще стане част от DAF. Започва вътрешна борба между Лай (верен на Хитлер и нацизма) и NSBO (доминирана от левичарите верни на Щрасер). NSBO виждат себе си като борци за правата на работниците срещу капиталистите и дори са готови на съвместни действия с комунистите.

Силата на NSBO скоро отслабва, а краят идва с Нощта на дългите ножове през 1934 г., когато Хитлер реагира срещу ляво настроените в партийната организация и някои от лидерите на NSBO са арестувани.

NSBO оцелява до края на войната, но е по-скоро сянка на това, което е представлявала по-рано.